På Max Planck Institute for Plasma Physics i Greifswald, nord-øst Tyskland, er en haug med fysikere og ingeniører i siste fase med å installere det mange mener slutten på skitten energi og verdens energikrise i en og samme maskin.
Den 16 meter brede maskinen heter Wendel 7-X, en stellarator fusjonsreaktor.
Det er stor forskjell mellom fusjon og fisjon, de aller fleste atomreaktorer i verden er fisjons reaktorer, grunnen er forståelig, det er veldig vanskelig å lage en fusjonsreaktor som gir fra seg noe særlig energi.
Det vi ser på som atomreaktorer er forbausende gammeldags og er i bunn og grunn en atomdrevet dampmaskin. Splittingen av atomer frigjør energi som brukes til å produsere vanndamp som igjen driver en turbin som produserer strøm. Prosessen er livsfarlig og avfallet er dødelig i hundrevis av år.
En fisjonsreaktor gjør akkurat med motsatte av en fusjonsreaktor, den tvinger hydrogenatomer sammen i en prosess som utløser enda mer energi enn spalting, men det er svært vanskelig å kontrollere.
For nesten 20 år siden startet Tyskland som har bestemt at de skal avvikle alle atomkraftverk å forske og bygge en helt ny type fusjonsreaktor, en type de kaller stellarator. Leser man om prosjektet tenker man umiddelbart at et uhell med en stellarator vil lage en superhelt og er det noe verden trenger akkurat nå er det det.
Teknikken som lages nå er omtrent den samme som foregår på solen
Fusjonsreaktorer må kontrollere en kollisjon mellom hydrogenatomer for å lage energi. De fleste er ‘tokamak’ reaktorer, som inneholder en varm, roterende sløyfe av hydrogengass (plasma) i en smultringform laget av magnetiske og elektriske felter. De benytter tar en enorm mengde energi for å varme og trykk sette hydrogen, og energiproduksjon er i forhold til innsatsen minimal.
En stellarator reaktor benytter en nøyaktig, komplisert serie av enkeltelektromagnetiske spoler for å forme et «perfekt» magnetfelt for at fusjon kan finne sted. Det kan se ut som en merkelig knirkete vannsklie, men det er utrolig presis.
Det benyttes, hvis alt går som planlagt, vesentlig mindre energi for å varme opp plasma og det vil være mye mer stabilt mens det kjører.
En stellareaktor vil produsere i maksimalt 30 minutter om gangen, det høres kanskje lite ut, men det er over 4 ganger så lenge som andre fisjonsreaktorer.
Reaktoren vil hvis dette gå produsere omtrent samme mengde energi som en tradisjonell atomreaktor, men da med vesentlig mindre forbruk av energi.
Det bør gi en tilsvarende mengde energi som andre fusjonsreaktor eksperimenter, men det kommer til å bruke mindre energi for å komme i gang.
Wendel 7-X har fått grønt lys av Tyske myndigheter og vil starte opp i løpet av november med testkjøring.
Sikkerheten med fisjon fremfor fusjon er at det er umulig med overoppheting, blir prosessen ustabil er ikke forholdene tilstede for en fisjon, eller en eksplosjon som fører til spredning av atomavfall.
Om det virksom som de ønsker og om motstanden mot atomkraft stilner gjenstår å se, Tyske myndigheter mener dette er en av de viktigste teknologiske svarene for fremtidens energi behov.