tirsdag, november 30, 2021

Nå kommer bakterie batteriene

Må lese

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020.

Guadalupe Maravilla presenteres i en stor utstilling på Henie Onstad

Guadalupe Maravilla har nettopp blitt utnevnt til mottager av Lise Wilhelmsen Art Award og blir for første...

Vipps varsler Black Friday sin død

Vi ser endringer i folks handlemønster som tilsier at 2021 kan vise seg å bli siste år...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Store miljøutfordringer har satt fart på forskning innen energisektoren og siste oppdagelser er med på å gi håp for fremtiden. Bakterier er finnet voksende på ørsmå partikler av naturlige magneter, oppdagelsen er at de «spiser og puster» elektroner fra metaller og dermed lade «batteriene».

Elektrisk Bakteriehave

De siste årene har forskningen rundt dette blitt mer og mer interessant og etter hvert et hett tema og en god del gjennomførte forsøk på praktisk anvendelse for selv ladende batterier. At insekter funnet på sjøbunnen og i elveleier kan høste elektroner fra ørsmå metallpartikler satte i gang eksperimenter på å donere elektroner til bakteriene, jernpartiklene ble en kilde til energi og kunne lade et batteri.

Andre arter kan effektivt «puste» metalliske partikler, ved å dumpe overskudds elektroner på dem og ringen er sluttet.

James Byrne ved Universitet i Tübingen i Tyskland og hans team har funnet ut at små krystaller av magnetitt, (et vanlig magnetisk mineral), kan brukes som både elektronakseptorer og elektrondonorer – i hovedsak jobbe som et batteri. Han vokste kolonier sammensatt av Geobacter og Rhodopseudomonas bakterier på magnetitt og funnet ut at Geobacter kunne dumpe elektroner på krystallene, mens Rhodopseudomonas kunne høste elektroner fra dem.

I naturen, sier Byrne vil de to reaksjonene trolig skje i løpet av dag og natt syklus, eller tidevann faser, med hver type bakterier aktive på forskjellige deler av syklusen. Magnetittkrystaller, sier han, «oppfører seg som naturlige oppladbare batterier for koloniene: lades i elektroner av Geobacter, og utarmet av Rhodopseudomonas»

Lars Peter Nielsen fra Aarhus Universitet i Danmark sier funnene er fascinerende og fullfører et bilde av magnetitt som et mineral med flere roller i geomicrobiology. Det kan tjene som en dirigent, en vask og en kilde til elektroner, avhengig av behovene til de mikrobene man ønsker å benytte, sier han.

Lenge har man klart å «dyrke» strøm gjennom store vannbad, ved å introdusere «mat» for f.eks. alger og annen vekst, det nye nå er den runddansen som er funnet og at dette kan produseres i mye mindre enheter som er effektive. I første fase han dette føre til batterier som varer mye lenger til en mye lavere miljøkostnad og etter hvert også i praktisk betydning være tilnærmet evigvarende med en jevn output.

- Advertisement -

Siste nytt

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020.

Guadalupe Maravilla presenteres i en stor utstilling på Henie Onstad

Guadalupe Maravilla har nettopp blitt utnevnt til mottager av Lise Wilhelmsen Art Award og blir for første gang presentert i en soloutstilling...

Vipps varsler Black Friday sin død

Vi ser endringer i folks handlemønster som tilsier at 2021 kan vise seg å bli siste år med Black Friday som fenomen,...

Det lengste stedsnavnet i verden har 85 bokstaver

Innbyggerne i Mamungkukumpurangkuntjunya-bakken i Australia trenger litt tålmodighet med å lære å stave navnet på hjembyen deres. Hver...

Videoautomater tar fullstendig av

Det er lenge siden vi satt på en skjerm og fulgte store firkanter bevege seg sakte fra en side til en annen...

More Articles Like This