fredag, desember 11, 2020

Nå kommer bakterie batteriene

Må lese

Ny strømmetjeneste erstatter Dplay

Discovery lanserer ny global strømmetjeneste. Det betyr at Dplay vil bli omdøpt til discovery+, og at mer...

Senator foreslår Maradona skal ta plassen til gentleman med bart

Argentina er fortsatt i sorg etter Diego Armando Maradona døde for to uker siden, bare 60 år...

Slutt på IKEA-katalogen etter 70 år

I løpet av de siste årene har IKEA blitt mer digital og tilgjengelig, og tatt til seg...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Store miljøutfordringer har satt fart på forskning innen energisektoren og siste oppdagelser er med på å gi håp for fremtiden. Bakterier er finnet voksende på ørsmå partikler av naturlige magneter, oppdagelsen er at de «spiser og puster» elektroner fra metaller og dermed lade «batteriene».

Elektrisk Bakteriehave

De siste årene har forskningen rundt dette blitt mer og mer interessant og etter hvert et hett tema og en god del gjennomførte forsøk på praktisk anvendelse for selv ladende batterier. At insekter funnet på sjøbunnen og i elveleier kan høste elektroner fra ørsmå metallpartikler satte i gang eksperimenter på å donere elektroner til bakteriene, jernpartiklene ble en kilde til energi og kunne lade et batteri.

Andre arter kan effektivt «puste» metalliske partikler, ved å dumpe overskudds elektroner på dem og ringen er sluttet.

James Byrne ved Universitet i Tübingen i Tyskland og hans team har funnet ut at små krystaller av magnetitt, (et vanlig magnetisk mineral), kan brukes som både elektronakseptorer og elektrondonorer – i hovedsak jobbe som et batteri. Han vokste kolonier sammensatt av Geobacter og Rhodopseudomonas bakterier på magnetitt og funnet ut at Geobacter kunne dumpe elektroner på krystallene, mens Rhodopseudomonas kunne høste elektroner fra dem.

I naturen, sier Byrne vil de to reaksjonene trolig skje i løpet av dag og natt syklus, eller tidevann faser, med hver type bakterier aktive på forskjellige deler av syklusen. Magnetittkrystaller, sier han, «oppfører seg som naturlige oppladbare batterier for koloniene: lades i elektroner av Geobacter, og utarmet av Rhodopseudomonas»

Lars Peter Nielsen fra Aarhus Universitet i Danmark sier funnene er fascinerende og fullfører et bilde av magnetitt som et mineral med flere roller i geomicrobiology. Det kan tjene som en dirigent, en vask og en kilde til elektroner, avhengig av behovene til de mikrobene man ønsker å benytte, sier han.

Lenge har man klart å «dyrke» strøm gjennom store vannbad, ved å introdusere «mat» for f.eks. alger og annen vekst, det nye nå er den runddansen som er funnet og at dette kan produseres i mye mindre enheter som er effektive. I første fase han dette føre til batterier som varer mye lenger til en mye lavere miljøkostnad og etter hvert også i praktisk betydning være tilnærmet evigvarende med en jevn output.

- Advertisement -

Siste nytt

Ny strømmetjeneste erstatter Dplay

Discovery lanserer ny global strømmetjeneste. Det betyr at Dplay vil bli omdøpt til discovery+, og at mer...

Senator foreslår Maradona skal ta plassen til gentleman med bart

Argentina er fortsatt i sorg etter Diego Armando Maradona døde for to uker siden, bare 60 år gammel av hjerteattakk. Den argentinske...

Slutt på IKEA-katalogen etter 70 år

I løpet av de siste årene har IKEA blitt mer digital og tilgjengelig, og tatt til seg nye måter å få kontakt...

Hva skjer hvis forskere finner ut at Covid-19 ikke kommer fra Kina?

Du kan i en artikkel i Forskning skrevet av rådgiver i Veterinærinstituttet Bryndis Holm lese at det er satt sammen en internasjonal...

Tenerife er Spanias første smarte turistøy

Tenerife har utnyttet lavkonjunkturtiden under Covid-19 pandemien godt, noe som har resultert i utnevnelsen "Spanias første smarte turistøy".  Kåringen er...

More Articles Like This