Mexico velger Claudia Sheinbaum som sin første kvinnelige president

0
1
Claudia Sheinbaum


Mexicos forventede presidentvinner Claudia Sheinbaum vil bli den første kvinnelige presidenten i landets 200-årige historie.

«Jeg vil bli den første kvinnelige presidenten i Mexico,» sa Sheinbaum med et smil, da hun snakket på et hotell i sentrum kort tid etter at valgmyndighetene annonserte et statistisk utvalg som viste at hun hadde en irreversibel ledelse. «Jeg klarer det ikke alene. Vi har alle klart det, med våre heltinner som ga oss vårt hjemland, med våre mødre, våre døtre og våre barnebarn.»

Les: Viggo Mortensen setter kun én betingelse for å spille Aragorn i den nye ‘Ringenes Herre’-filmen

«Vi har demonstrert at Mexico er et demokratisk land med fredelige valg,» sa hun.

Presidenten til National Electoral Institute sa at Sheinbaum hadde mellom 58,3 % og 60,7 % av stemmene, ifølge et statistisk utvalg. Opposisjonskandidat Xóchitl Gálvez hadde mellom 26,6% og 28,6% av stemmene og Jorge Álvarez Máynez hadde mellom 9,9% og 10,8% av stemmene. Sheinbaums Morena-parti ble også anslått å ha flertall i begge kongresskamrene.

Klimaforskeren og tidligere Mexico City-ordfører sa at hennes to konkurrenter hadde ringt henne og innrømmet seier.

Den offisielle foreløpige opptellingen satte Sheinbaum 28 poeng foran Gálvez med nesten 50 % av valgstedene som rapporterte.

Les på Popidol: XG kunngjør nye datoer for verdensturnéen «The First Howl»

Det faktum at de to ledende kandidatene var kvinner, hadde etterlatt liten tvil om at Mexico ville skrive historie søndag. Sheinbaum vil også være den første personen med jødisk bakgrunn som leder det overveldende katolske landet.

Hun starter sin seksårsperiode 1. oktober. Mexicos grunnlov tillater ikke gjenvalg.

Venstremannen har sagt at hun mener regjeringen har en sterk rolle å spille i å adressere økonomisk ulikhet og gi et solid sosialt sikkerhetsnett, omtrent som hennes politiske mentor president Andrés Manuel López Obrador.

Sheinbaums seier antyder at den politiske bevegelsen López Obrador opprettet vil leve videre etter hans presidentperiode.

Hans salvede etterfølger, den 61 år gamle Sheinbaum ledet kampanjen wire-to-wire til tross for en livlig utfordring fra Gálvez. Dette var første gang i Mexico at de to hovedmotstanderne var kvinner.

«Selvfølgelig gratulerer jeg Claudia Sheinbaum med all min respekt som endte som vinneren med bred margin,» sa López Obrador kort tid etter valgmyndighetenes kunngjøring. «Hun kommer til å bli Mexicos første (kvinnelige) president på 200 år.»

Hvis marginen holder, vil det nærme seg hans jordskredsseier i 2018. López Obrador vant presidentskapet etter to mislykkede forsøk med 53,2 % av stemmene, i et treveisløp der National Action tok 22,3 % og Institusjonelt revolusjonært parti tok 16,5 %.

Likevel er det usannsynlig at Sheinbaum vil nyte den typen utvilsomt hengivenhet som López Obrador har hatt glede av.

På Mexico Citys hovedtorg fra kolonitiden, Zocalo, trakk ikke Sheinbaums seier den typen jublende, jublende folkemengder som hilste López Obradors seier i 2018. De tilstedeværende var entusiastiske, men relativt få i antall.

«Jeg lover at jeg ikke kommer til å svikte deg,» sa Sheinbaum da hun ankom plazaen.

Sara Ríos, 76, en pensjonert litteraturprofessor ved Mexicos National Autonomous University, feiret etter å ha hørt at Gálvez hadde innrømmet.

«Den eneste måten vi går videre på er ved å jobbe sammen,» sa Ríos. «Hun skal jobbe for å bringe fred til landet, og kommer til å klare å gå videre, men det er en langsom prosess.»

Fernando Fernández, en kokk, 28, erkjente utfordringene foran mens han ventet på å høre resultatene på torget.

«Du stemmer på Claudia av overbevisning, for AMLO,» sa Fernández, og refererte til López Obrador med initialene. Men hans høyeste håp er at Sheinbaum kan «forbedre det AMLO ikke kunne gjøre, prisen på bensin, kriminalitet og narkotikasmugling, som han ikke bekjempet selv om han hadde makten.»

Den viktigste opposisjonskandidaten, Gálvez, en teknologigründer og tidligere senator, hadde lovet å ta en mer aggressiv tilnærming til organisert kriminalitet.

I sin konsesjonstale sa hun «Jeg vil understreke at min anerkjennelse (av Sheinbaums seier) kommer med et fast krav om resultater og løsninger på landets alvorlige problemer.»

Nesten 100 millioner mennesker var registrert for å stemme, og valgdeltakelsen så ut til å være rundt 60 %, tilsvarende tidligere valg.

Velgerne valgte også guvernører i ni av landets 32 stater, og valgte kandidater til begge kongresshusene, tusenvis av ordførerverv og andre lokale stillinger, i de største valget nasjonen har sett og de som har vært preget av vold.

Valget ble mye sett på som en folkeavstemning om López Obrador, en populist som har utvidet sosiale programmer, men stort sett ikke klarte å redusere kartellvolden i Mexico. Hans Morena-parti har for tiden 23 av de 32 guvernørpostene og et enkelt flertall av setene i begge kongresshusene.

Sheinbaum lovet å fortsette all López Obradors politikk, inkludert en universell pensjon for eldre og et program som betaler ungdom til lærling.

Den vedvarende kartellvolden og Mexicos middels økonomiske resultater var hovedspørsmålene i velgernes sinn.

Julio García, en kontoransatt i Mexico City, sa at han stemte på opposisjonen i det sentrale San Rafael-området i Mexico City. «De har ranet meg to ganger med våpen. Du må endre retning, endre ledelse,» sa 34-åringen. «Fortsetter vi på samme måte, kommer vi til å bli Venezuela.»

I utkanten av Mexico City, i nabolaget San Andres Totoltepec, gikk valgmenn forbi den 34 år gamle hjemmeværenden Stephania Navarrete, som så dusinvis av kameramenn og valgfunksjonærer samles der frontløperen Claudia Sheinbaum skulle stemme.

Navarrete sa at hun planla å stemme på Sheinbaum til tross for hennes egen tvil om López Obrador og hans parti.

«Å ha en kvinnelig president, for meg som en meksikansk kvinne, kommer det til å bli som før når du er begrenset til visse yrker for det enkle faktum at du sier at du er kvinne. Ikke lenger.»

Hun sa at de sosiale programmene til Sheinbaums mentor var avgjørende, men la til at forverringen av kartellvolden de siste årene var hennes primære bekymring i dette valget.

«Det er noe de må fokusere mer på,» sa hun. «For meg er sikkerhet den store utfordringen. De sa at de skulle redusere kriminalitetsnivået, men nei, det var motsatt, de skjøt opp. Det er klart at jeg ikke klandrer presidenten helt, men det er på en viss måte måten hans ansvar.»


López Obrador hevder å ha redusert historisk høye drapsnivåer med 20 % siden han tiltrådte i desember 2018. Men det er i stor grad en påstand basert på en tvilsom lesning av statistikk. Den reelle drapsraten ser ut til å ha gått ned med bare rundt 4 % på seks år.

Akkurat som den kommende omkampen i november mellom USAs president Joe Biden og tidligere president Donald Trump har understreket dyp splittelse i USA, avslørte søndagens valg hvor sterkt polarisert opinionen er i Mexico med hensyn til retningen til landet, inkludert dets sikkerhetsstrategi og hvordan man kan vokse. økonomien.

tabola

No posts to display