torsdag, mai 20, 2021

…men inni er vi forskjellige

Må lese

Skadet midtbanespiller kastes inn som keeper i Champions League

Den argentinske fotballklubben River Plate har et legendarisk akademi som har gitt verden noen av sine beste...

200 millioner vaksinedoser satt i EU

Vi nærmer oss slutten på reiserestriksjonene i Europa, land som Polen, Malta, Portugal, Spania, Tsjekkia, Irland og...

Nye kjendiser på 71 grader nord

Thomas Numme, Tshawe Baqwa, Cecilia Brækhus og Silya Nymoen er blant kjendisene som skal overta stafettpinnen når...

Et stort, flott og rolig eksemplar av hunderasen border collie ble denne vinteren observert i skiløypene på Øyerfjellet. Hunden tiltrakk seg mye oppmerksomhet fra de motgående skiløperne. Det er ikke uvanlig å treffe på løse hunder i skiløypene, men denne gjeterhunden hadde en helt spesiell utstråling av kraft og ro. Det var helt tydelig at hunden var fornøyd med tilværelsen, noe den egentlig ikke skulle ha noen grunn til.

 

Først etter noen minutter kom eieren i rolig klassisk stil. Da han fikk kommentarer fra forbipasserende på hvor flott hund han hadde, kunne han fortelle at han nettopp hadde overtatt border collien fra en sauebonde på Vestlandet. Hunden som er avlet opp med tanke på gjeting hadde nemlig vist seg å være ubrukelig som arbeidshund på gården. Dette var altså en hund som var avlet og trent opp for en enkeltstående oppgave, men som viste seg som en katastrofe «i yrket sitt”.

Oksen Ferdinand, for de som har fått med seg Disneys animerte, årlige TV program på julaften, var et eksempel på en gigant av en okse som var avlet opp for å gi matadoren en verdig utfordring i dødskampen på tyrefektingsarenaen. I ringen viste det seg derimot at dette prakteksemplaret av en okse var ubrukelig i forhold til forventningene satt av matadoren og hans elleville fans. Ferdinand hadde nemlig ingen indre drivkraft til å kjempe, men ønsket å drive med det han likte aller best: ”att lukta på sina blommor».

Dagens Næringsliv (23. juli 2016) ga leserne en interessant artikkel om dette fenomenet fra menneskeverdenen. De hadde intervjuet Linus Jonkman, personalsjef for det svenske selskapet Prisjakt, selverklært introvert person og forfatter av den populære human research boken «Introvert – den tysta revolusjonen». I artikkelen fokuserer man på at personer med manglende sosiale egenskaper, som i arbeidslivet ofte blir sett ned på, ikke er mindre verdifulle for en bedrift. Tvert imot.

Selv om vi alle er forskjellige, faller de fleste av oss innenfor den generelle «malen» som gjelder i arbeidsliv, på skole og fritid. Men vi må også legge til rette for at individer med personlige egenskaper som faller utenfor «malen» får et større spillerom til å utnytte sine styrker. Det er snakk om å forstå, legge til rette for og utnytte det enkelte individs egenskaper.

Den udugelige sauegjeterhunden på Øyerfjellet fikk også en sjanse til å gjøre det den var best skikket til – være den perfekte familiehunden! Ikke rart den virket fornøyd med sin nye tilværelse. Noen hadde endelig forstått at han ikke var som sine hundekollegaer på gården.

- Advertisement -

Siste nytt

Skadet midtbanespiller kastes inn som keeper i Champions League

Den argentinske fotballklubben River Plate har et legendarisk akademi som har gitt verden noen av sine beste...

200 millioner vaksinedoser satt i EU

Vi nærmer oss slutten på reiserestriksjonene i Europa, land som Polen, Malta, Portugal, Spania, Tsjekkia, Irland og Italia har nå så lave...

Nye kjendiser på 71 grader nord

Thomas Numme, Tshawe Baqwa, Cecilia Brækhus og Silya Nymoen er blant kjendisene som skal overta stafettpinnen når den neste sesongen av 71° nord...

Skuespiller Norman Lloyd er død 106 år gammel

Den amerikanske skuespilleren Norman Lloyd har sett gammel ut siden jeg var en liten gutt så det overrasker ikke at han er...

Andres Iniesta forlenger med Vissel Kobe

J-League laget Vissel Kobe er særdeles glade for å ha forlenget med den spanske fotballstjernen Andres Iniesta på hans 37-årsdag tirsdag.

More Articles Like This