En polsk mann ble stukket ned med kniv i 2010 og var lam fra livet og ned. Leger over hele verden mener det ikke er mulig å gjøre noe med det og at han må belage seg på at slik vil det være livet ut.

Men nå kan han gå igjen. Et samarbeidsprosjekt mellom engelske forskere og polske toppleger har gjennomført en regenerering av nerveceller i ryggen ved å dyrke pasientens egne celler i nesen.

Professor Geoff Raismann, leder for avdelingen for regenerering av nerver på University College i London kaller det som nå har skjedd for mer imponerende enn månelandingen.

Darek Fidyka trodde aldri han kom til å gå igjen etter at han ble stukket utallige ganger i ryggen under et overfall, allerede nå har han fått delvis førlighet i underlivet og kan ha sex og han kan gå for egen maskin. Han har fortsatt litt balanseproblemer så han trenger noe å støtte seg til.

Mannen som i flere år ikke har hatt noe følelse overhodet i halvparten av kroppen er superglad og er spesielt fornøyd med å ikke lenger måtte ha hjelp til nesten alt._78391835_darek-cyclingmachine-1

Før operasjonen for 2 år siden gjennomgikk han intens fysioterapi uten at det ga noen resultater, operasjonen som var vellykket hjelper kroppen selv til å gro nye nervebaner så det er en gradvis prosess. Det tok tre mnd. før han begynte å kjenne bena sine og siden har det gått slag i slag frem til å dag hvor han både kan gå og pule.

Darek har mye trening foran seg, men er optimist for fremtiden og hans fysiske utvikling.

Denne operasjonen og den forskningen som ligger bak, vil kunne endre livet til veldig mange mennesker.

Les mer om saken på BBC sine sider: Paralysed man walks again after cell transplant

f7.no -> adds
tabola