Har en følelse av at ikke alle fikk sagt sitt da møtet om hvordan Kina kan løse de omfattende problemene i landets økonomi ble gjennomført på onsdag.

Overskriften for krisemøte om Kinas økonomi, var konsekvensene av Covid 19, selv de aller fleste er klar over det problemene stikker mye dypere enn det.

Les: Fra 1. juni forsvinner Facebook-siden «NRK Nyheter»

CNN meldere at Kinas statsminister Li Keqiang var til stede da tjenestemenn fra alle lag i Kinas offentlige system møttes til en nødvideokonferanse om landets økonomi.

Kina, verdens nest største økonomi, har siden mars slitt med en bølge av koronavirusinfeksjoner, som har ført til nedleggelser i store deler av samfunnet. I midten av mai var mer enn 30 byer og opptil 220 millioner kinesere berørt av nedstengningene.

LES: Mourinho dropper tidenes managerlønn i Premier League


På noen måter er den økonomiske situasjonen den står overfor i dag verre enn våren 2020, da koronakrisen forårsaket nedleggelser over hele verden, sa statsminister Le Keqiang ifølge Kinas statseide avis, Global Times.


Dermed setter også Kinas økonomiske utfordringer sitt preg når profilerte investeringsbanker skal forutsi hvordan landets bruttonasjonalprodukt (BNP) vil utvikle seg i løpet av 2022.

På bare noen få måneder har både sveitsiske UBS og amerikanske JPMorgan skrevet ned sine prognoser for hvor mye større Kinas økonomi vil bli i år, tre ganger. Senest har UBS endret prognosen fra 4,2 prosent. til 3 prosent. vekst i 2022. Det skriver CNBC.

JPMorgan er litt mer håpefull og forventer nå at Kinas økonomi vil vokse med 3,7 prosent. i 2022, men det er også en betydelig nedskrivning fra de 4,3 prosentene som prognosen så langt har vært god på.

Kinas offisielle vekstmål for 2022 er 5,5 prosent. Siden 1978, ifølge Verdensbanken, har Kinas økonomi vokst med nesten 10 %. per år i gjennomsnitt. I 2021 var BNP-veksten 8,1 %.

UBS deler skylden for at utsiktene foreløpig bare blir mørkere, for virusvarianten Omikron samt Kinas nedstengningsstrategi.

De vedvarende restriksjonene og mangelen på klarhet rundt en exit-strategi fra dagens politikk vil trolig dempe tilliten til bedrifter og forbrukere, «vurderer økonom Tao Wang fra UBS i en rapport publisert denne uken.

Det samme bildet er tegnet i en analyse utført av JPMorgans sjeføkonom Haibin Zhu, som også ble publisert denne uken.

«Null-covid-politikken er fortsatt den største usikkerheten, inkludert risikoen for langsiktig forstyrrelse av økonomisk aktivitet og risikoen for en tilbakevendende Omicron-bølge,» heter det.

f7.no -> adds
tabola