Etter en ni år og 4,8 milliarder kilometer lang tornerosesøvn vekker i natt NASA romsonden New Horizons opp slik at den kan begynne på sitt unike oppdrag. Den nærmer seg nemlig den tidligere planeten, nå dvergplaneten Pluto.
Ikke noe fartøy fra jorda har besøkt Pluto tidligere og årsaken er selvsagt den vanvittige avstanden. Lang avstand er grunnen til at vi vet lite Pluto og beltet av dvergplaneter. Bildene vi har, tatt fra Jorden er begrenset og kommer ikke i nærheten av det vi nå forhåpentlig får se.
Pluto ligger i Kuiper beltet, som er et område med kalde dvergplaneter i bane utenfor Neptun. Dette området er nesten helt uutforsket. Det har helt siden Pluto ble oppdaget i 1930 vært mye mystikk rundt planeten. Den er langt ute i solsystemet, 40 ganger lenger ute en jorda og den er liten. Gigantplanetene Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun er lenger inn og forskerne har lurt på hvordan en liten planet, bare 1190 Km i radius kunne holde bane så langt vekk fra solen.
I 2006, da New Horizons var allerede på vei til Kuiperbeltet, bestemte International Astronomical Union at Pluto og de andre himmellegemer i beltet ikke kan klassifiseres som planeter. Dette skapte naturlignok rabalder blant alle Pluto supportere og begrepet dvergplaneter ble oppfunnet.
Den vitenskapelige observasjon av Pluto og dens måner i solsystemet frosset bakgård begynner 15 januar. Vi kommer til å følge dette tett og rapportere etter hvert som det skjer.
Det viktige akkurat nå er om New Horizons responderer og våkner opp i natt.
Oppdatering: Romsonden er vekket: Sonden er så langt unna at radiosignaler som reiser med lysets hastighet, bruker fire timer og 25 minutter på å nå jorden. De første signalene nådde jorden halv fire Norsk tid natt til søndag 7 desember 2014