torsdag, mai 20, 2021

Hvordan snakke troverdig

Må lese

Skadet midtbanespiller kastes inn som keeper i Champions League

Den argentinske fotballklubben River Plate har et legendarisk akademi som har gitt verden noen av sine beste...

200 millioner vaksinedoser satt i EU

Vi nærmer oss slutten på reiserestriksjonene i Europa, land som Polen, Malta, Portugal, Spania, Tsjekkia, Irland og...

Nye kjendiser på 71 grader nord

Thomas Numme, Tshawe Baqwa, Cecilia Brækhus og Silya Nymoen er blant kjendisene som skal overta stafettpinnen når...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Veldig mye handler om troverdighet for at vi som lyttere skal reagere positivt på det som blir sagt, enten det er en politiker som forteller oss at de skal redde jula eller det er en venn som fargelegger en historie.

Dette kan selvsagt forskes på!

Les: Bilgiganter i kamp om å produsere bil for Apple

Hvordan vi bruker stemmen avgjør om lytteren tror på det vi sier eller ikke. Dette opplyser forskere i en ny studie om hvordan forskjellige melodier i språk oppfattes.

Når vi lytter til noen som snakker, gjør vi ubevisst tolkninger av det vi hører. Hva sier personen? Hvordan står det? Hvorfor står det det? Det er viktig for oss å kunne bedømme om det som blir sagt er troverdig eller ikke.

Forskere fra det franske nasjonale senteret for vitenskapelig forskning, CNRS, har i en ny studie konkludert med hvilke faktorer som spiller en rolle hvis vi ønsker å bli oppfattet som pålitelige og selvsikre høyttalere. Studien ble publisert i Nature Communications.

Forskerne gjennomførte flere eksperimenter med fiktive ord som ble uttalt med forskjellig tonehøyde, volum og varighet. Så lot de testdeltakerne bestemme hvilken kombinasjon som høres mest ærlig og selvsikker ut, eller tvert imot uærlig og usikker.

Les på Sporten: Thierry Henry kan overraske alle med en retur til England

Forskerne så at taleren kan oppfattes som uærlig hvis han understreker ordene på en unaturlig måte. Å begynne å snakke med lav intensitet og deretter bli mer intens i uttalen bidro også til at lytteren oppfattet det mindre troverdig.

Ærlighet varer lengst
Otto Fischer er professor i retorikk ved Uppsala universitet og har studert studien og forteller om sin oppfatting til SVT: «Folk synes det er ubehagelig å lyve og denne studien viser at når vi lyver, merkes det.

Forskerne konkluderer i studien med at en som snakker høyt blir oppfattet som den mest pålitelige og selvsikker hvis han snakker raskt med mest intensitet midt i ordene. En troverdig person endrer tonehøyde på en naturlig måte og avrunder et ord med en mørkere stemme.

Jo mer du har på beina, jo mer troverdig blir du oppfattet. Det beste er å være ærlig»

- Advertisement -

Siste nytt

Skadet midtbanespiller kastes inn som keeper i Champions League

Den argentinske fotballklubben River Plate har et legendarisk akademi som har gitt verden noen av sine beste...

200 millioner vaksinedoser satt i EU

Vi nærmer oss slutten på reiserestriksjonene i Europa, land som Polen, Malta, Portugal, Spania, Tsjekkia, Irland og Italia har nå så lave...

Nye kjendiser på 71 grader nord

Thomas Numme, Tshawe Baqwa, Cecilia Brækhus og Silya Nymoen er blant kjendisene som skal overta stafettpinnen når den neste sesongen av 71° nord...

Skuespiller Norman Lloyd er død 106 år gammel

Den amerikanske skuespilleren Norman Lloyd har sett gammel ut siden jeg var en liten gutt så det overrasker ikke at han er...

Andres Iniesta forlenger med Vissel Kobe

J-League laget Vissel Kobe er særdeles glade for å ha forlenget med den spanske fotballstjernen Andres Iniesta på hans 37-årsdag tirsdag.

More Articles Like This