lørdag, februar 27, 2021

Fortsatt elendig merking av mat i Norge

Må lese

Aston Villa eier redder Joe & The Juice

Den danske kjeden Joe & The Juice har over 300 utsalgssteder i 16 land, og som alle...

Peugeot har en helt ny logo

Alle gjør det om dagen! - De største bilprodusentene som Opel, Nissan, Toyota, BMW, VW og Kia...

Zuccarello fortsetter storspillet for Wild

Mats Zuccarello scoret det første målet da Minnesota Wilds vant overlegent 6-2 over Colorado Avalanche.
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

En helt vanlig tur i butikken kan være livsfarlig for allergikere selv om de undersøker nøye innholdet i maten de kjøper. Det er nemlig mye feilmerking til tross for høyt fokus de siste årene på matsikkerhet.

En nordisk undersøkelse gjort at matmyndighetene gjorde nettopp et potensielt livsfarlig funn, 12 av 97 produkter for salg i Norge var feilmerket for allergener. Vi har alle trodd at Norge var spesielt gode til dette også i forhold til de andre Nordiske landene, der tok vi feil, vi er pr nå dårligst i klassen.

Det virker som om produsenter og importører av ferdigmat, bakervarer, halvfabrikat av kjøtt- og fiskeprodukter samt sjokolade/godteri ikke ser alvoret i feilmerking.  Blir en med alvorlig nøttealergi eksponert for nøtter kan det være livstruende. Det er spesielt tendensen til å glemme, eller gjemme ingredienser som er skremmende.

Mattilsynet trekker frem tre av tilfellene som ekstra alvorlige. Her var det nemlig ikke bare spor av allergener: Her var allergenene en ingrediens, men uten at det sto oppført på produktet. To av de tre produktene inneholdt melk og ett egg, uten at det sto på ingredienslisten eller var merket med «Kan inneholde spor av …».

Det er melk, hasselnøtter, peanøtter, egg og gluten som er analysert i produkter som ikke oppga dem på ingredienslisten.

«Vi gjorde en lignende undersøkelse for fire år siden, og dessverre har ikke næringsmiddelbransjen bedret seg nok. Det er alvorlig, siden en allergisk reaksjon i verste fall kan være livstruende», sier Ylva Sjögren Bolin til www.matindustrien.no . (Prosjektleder på det svenske Livsmedelsverket)

«Allergikere må kunne stole på merkingen og slippe å bli utsatt for unødig risiko. Nordiske produsenter og importører av næringsmidler må forstå alvoret og bli bedre til å gjøre det riktig» sier Bolin.

 

Ikke overraskende er sjokolade fortsatt verst, undersøkelsen avdekket at 12 prosent av produktene inneholdt melkeprotein uten at de var merket med melk, de med laktoseintoleranse risikerer å bli dårlige med å spise en av fire sjokoladeprodukter og en av tyve bakeprodukter.

Mange som har allergi kan spise produkter som er merket med «kan inneholde spor av» melk, hasselnøtter eller peanøtter, dessverre er det i flere tilfeller ikke bare spor av, men også alergener som ingrediens.  Allergikere kan derfor bli nødt til å holde seg helt unna sjokoladeprodukter med denne merkingen.

Mattilsynet har sendt over analyseresultatene til de Norske virksomhetene i håp om at de tar aksjon og endrer enten produkt eller merking.

- Advertisement -

Siste nytt

Aston Villa eier redder Joe & The Juice

Den danske kjeden Joe & The Juice har over 300 utsalgssteder i 16 land, og som alle...

Peugeot har en helt ny logo

Alle gjør det om dagen! - De største bilprodusentene som Opel, Nissan, Toyota, BMW, VW og Kia har Peugeot har gitt seg...

Zuccarello fortsetter storspillet for Wild

Mats Zuccarello scoret det første målet da Minnesota Wilds vant overlegent 6-2 over Colorado Avalanche. Scoringen kom etter et...

Bikinibabes i skiløypene

Et tilsynelatende selvmotsigende konsept lanseres på TV i disse dager. Discovery lanserer en sesong av Ex On The Beach, helt uten strand...

Steven Gerrard er ikke overrasket Celtic sjefen er ute

Kristoffer Ajer og Mohamed Elyounoussi får en ny sjef i nærmeste fremtid etter at manager Neil Lennon tidligere i dag fikk sparken...

More Articles Like This