onsdag, mai 5, 2021

Fortsatt elendig merking av mat i Norge

Må lese

Tor Olav Trøim henter skitne penger fra verdens største rasshøl!

Det jeg trodde ikke var mulig har nå skjedd, en norsk forretningsmann Tor Olav Trøim har funnet...

Real Madrid-spiller kun timer unna fra å miste Champions League semifinalen

Brasilianeren Marcelo har vært med på å vinne alt for Real Madrid. Som 32-åring begynner det å...

Historien om vibratoren

Vibratoren er slett ikke en nykommer på markedet for sexleketøy. Historien går faktisk helt tilbake til middelalderen,...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

En helt vanlig tur i butikken kan være livsfarlig for allergikere selv om de undersøker nøye innholdet i maten de kjøper. Det er nemlig mye feilmerking til tross for høyt fokus de siste årene på matsikkerhet.

En nordisk undersøkelse gjort at matmyndighetene gjorde nettopp et potensielt livsfarlig funn, 12 av 97 produkter for salg i Norge var feilmerket for allergener. Vi har alle trodd at Norge var spesielt gode til dette også i forhold til de andre Nordiske landene, der tok vi feil, vi er pr nå dårligst i klassen.

Det virker som om produsenter og importører av ferdigmat, bakervarer, halvfabrikat av kjøtt- og fiskeprodukter samt sjokolade/godteri ikke ser alvoret i feilmerking.  Blir en med alvorlig nøttealergi eksponert for nøtter kan det være livstruende. Det er spesielt tendensen til å glemme, eller gjemme ingredienser som er skremmende.

Mattilsynet trekker frem tre av tilfellene som ekstra alvorlige. Her var det nemlig ikke bare spor av allergener: Her var allergenene en ingrediens, men uten at det sto oppført på produktet. To av de tre produktene inneholdt melk og ett egg, uten at det sto på ingredienslisten eller var merket med «Kan inneholde spor av …».

Det er melk, hasselnøtter, peanøtter, egg og gluten som er analysert i produkter som ikke oppga dem på ingredienslisten.

«Vi gjorde en lignende undersøkelse for fire år siden, og dessverre har ikke næringsmiddelbransjen bedret seg nok. Det er alvorlig, siden en allergisk reaksjon i verste fall kan være livstruende», sier Ylva Sjögren Bolin til www.matindustrien.no . (Prosjektleder på det svenske Livsmedelsverket)

«Allergikere må kunne stole på merkingen og slippe å bli utsatt for unødig risiko. Nordiske produsenter og importører av næringsmidler må forstå alvoret og bli bedre til å gjøre det riktig» sier Bolin.

 

Ikke overraskende er sjokolade fortsatt verst, undersøkelsen avdekket at 12 prosent av produktene inneholdt melkeprotein uten at de var merket med melk, de med laktoseintoleranse risikerer å bli dårlige med å spise en av fire sjokoladeprodukter og en av tyve bakeprodukter.

Mange som har allergi kan spise produkter som er merket med «kan inneholde spor av» melk, hasselnøtter eller peanøtter, dessverre er det i flere tilfeller ikke bare spor av, men også alergener som ingrediens.  Allergikere kan derfor bli nødt til å holde seg helt unna sjokoladeprodukter med denne merkingen.

Mattilsynet har sendt over analyseresultatene til de Norske virksomhetene i håp om at de tar aksjon og endrer enten produkt eller merking.

- Advertisement -

Siste nytt

Tor Olav Trøim henter skitne penger fra verdens største rasshøl!

Det jeg trodde ikke var mulig har nå skjedd, en norsk forretningsmann Tor Olav Trøim har funnet...

Real Madrid-spiller kun timer unna fra å miste Champions League semifinalen

Brasilianeren Marcelo har vært med på å vinne alt for Real Madrid. Som 32-åring begynner det å nærme seg at han erstattes...

Historien om vibratoren

Vibratoren er slett ikke en nykommer på markedet for sexleketøy. Historien går faktisk helt tilbake til middelalderen, lenge før verden åpnet øynene...

Flere kjøper klokker til over hundre tusen kroner

Det er åpenbart en del nordmenn som har mye penger. Gjensidige har registrert en kraftig økning i forsikring av dyre klokker i...

Medietilsynet vil aksjonere mot flere TV-kanaler

Tilsynet har nå lov til å bestemme hvilke reklamer du skal få se på TV-kanalene. De mener kanaler som FEM og Eurosport...

More Articles Like This