onsdag, desember 1, 2021

Fortsatt elendig merking av mat i Norge

Må lese

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020.
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

En helt vanlig tur i butikken kan være livsfarlig for allergikere selv om de undersøker nøye innholdet i maten de kjøper. Det er nemlig mye feilmerking til tross for høyt fokus de siste årene på matsikkerhet.

En nordisk undersøkelse gjort at matmyndighetene gjorde nettopp et potensielt livsfarlig funn, 12 av 97 produkter for salg i Norge var feilmerket for allergener. Vi har alle trodd at Norge var spesielt gode til dette også i forhold til de andre Nordiske landene, der tok vi feil, vi er pr nå dårligst i klassen.

Det virker som om produsenter og importører av ferdigmat, bakervarer, halvfabrikat av kjøtt- og fiskeprodukter samt sjokolade/godteri ikke ser alvoret i feilmerking.  Blir en med alvorlig nøttealergi eksponert for nøtter kan det være livstruende. Det er spesielt tendensen til å glemme, eller gjemme ingredienser som er skremmende.

Mattilsynet trekker frem tre av tilfellene som ekstra alvorlige. Her var det nemlig ikke bare spor av allergener: Her var allergenene en ingrediens, men uten at det sto oppført på produktet. To av de tre produktene inneholdt melk og ett egg, uten at det sto på ingredienslisten eller var merket med «Kan inneholde spor av …».

Det er melk, hasselnøtter, peanøtter, egg og gluten som er analysert i produkter som ikke oppga dem på ingredienslisten.

«Vi gjorde en lignende undersøkelse for fire år siden, og dessverre har ikke næringsmiddelbransjen bedret seg nok. Det er alvorlig, siden en allergisk reaksjon i verste fall kan være livstruende», sier Ylva Sjögren Bolin til www.matindustrien.no . (Prosjektleder på det svenske Livsmedelsverket)

«Allergikere må kunne stole på merkingen og slippe å bli utsatt for unødig risiko. Nordiske produsenter og importører av næringsmidler må forstå alvoret og bli bedre til å gjøre det riktig» sier Bolin.

 

Ikke overraskende er sjokolade fortsatt verst, undersøkelsen avdekket at 12 prosent av produktene inneholdt melkeprotein uten at de var merket med melk, de med laktoseintoleranse risikerer å bli dårlige med å spise en av fire sjokoladeprodukter og en av tyve bakeprodukter.

Mange som har allergi kan spise produkter som er merket med «kan inneholde spor av» melk, hasselnøtter eller peanøtter, dessverre er det i flere tilfeller ikke bare spor av, men også alergener som ingrediens.  Allergikere kan derfor bli nødt til å holde seg helt unna sjokoladeprodukter med denne merkingen.

Mattilsynet har sendt over analyseresultatene til de Norske virksomhetene i håp om at de tar aksjon og endrer enten produkt eller merking.

- Advertisement -

Siste nytt

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

Guadalupe Maravilla presenteres i en stor utstilling på Henie Onstad

Guadalupe Maravilla har nettopp blitt utnevnt til mottager av Lise Wilhelmsen Art Award og blir for første gang presentert i en soloutstilling...

Vipps varsler Black Friday sin død

Vi ser endringer i folks handlemønster som tilsier at 2021 kan vise seg å bli siste år med Black Friday som fenomen,...

More Articles Like This