onsdag, desember 8, 2021

Napoleon og Aleksander den store hadde i dag vært fotballspillere

Må lese

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Er du en av de som følger vår tids helter – fotballspillere – i sine nærkamper på fransk jord? EM i fotball byr på ulike nasjoners valg av kampstrategier, forflytninger av troppene, nærkamps- teknikker og bruk av angrepsvåpen. Blodet spruter og hodeløse taklinger deles ut i beste sendetid på TV. Seierherrene kan løfte armene mot himmelen og motta hyllesten fra folket, mens taperne sitter skamfulle igjen på slagmarken. Kort sagt forhold som ville ha fungert glimrende for historiske krigere som Napoleon og Aleksander den store.

FIFA, det internasjonale fotballforbundet hevder selv at fotball kan være en fredsskapende aktivitet som skaper bånd på tvers av språkbarrierer, landegrenser og folkeslag.

Dette høres unektelig ut som en verdig kandidat til Nobels Fredspris, men ser man på alt grumset i forbindelse med internasjonal toppfotball, er det lett å miste illusjonen om at det hele dreier seg om ren idrettsglede og fair play. I Internasjonall toppfotball er det så mye penger på spill at det synes å trekke frem de mindre attraktive sidene ved mennesket.

Allikevel er det noe som styrker FIFA og fotballens kandidatur til Nobels Fredspris. Krigere som Napoleon og Aleksander den store hadde ikke så mange arenaer som i dagens samfunn til å få utløp på for sin vanvittige drivkraft til å «bli store» i en historisk målestokk.

I dag kan du få «verdensherredømme» uten å erobre så mye som ei lita øy. Det holder med å trille en lærball inn i motstandernes mål oftere enn du trenger å plukke den samme ballen ut av eget mål.

Tenk en verden uten internasjonal fotball. Tenk dagens samling av internasjonale fotballspillere – med sitt oppblåste ego – uten en arena for å få utløp for sin trang til «verdensherredømme». Kjære FIFA og UEFA, takk for at dere gjør verden til et tryggere sted!

 

- Advertisement -

Siste nytt

Ny Tromsø-trøye har QR-kode med Qatar-kritikk

Nå er det ikke slik at Tromsø eller Norge sender noen spillere til VM i Qatar, men...

Motemagasinet Elle dropper pels

Det franske motemagasinet Elle ble startet i 1945 for å bringe litt glamour inn i et krigsherjet Europa. Opp igjennom årene har...

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter å ha godtatt å ta...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

More Articles Like This