En hel by med små pølser

0
475

Verdens mest berømte pølse er bare 9 cm lang, men til gjengjeld nytes den over hele verden. Nürnberg bratwurst fyller 700 år omtrent på denne tiden.

Er du gris er ikke Nürnberg stedet å være, ikke noe annet sted i verden lages det flere pølser, Det produseres om lag 1,4 milliarder bratwurster i Nürnberg hvert år, og flere blir det. Mange restauranter andre steder i Europa, men spesielt Tysland får fløyet inn dagferske pølser.

Bratwursthäusle, Werner Behringer am Grill
Werner Behringer

Byen er hjem til fire store produsenter og hundrevis av mindre slakter butikker. I tillegg er det flere restauranter som lager sine egne pølser på bakrommet, noen av disse restaurantene startet i middelalderen og kan med rette kalle seg spesialister i pølse.

Det er ikke mye fjas når Bratwurst serveres, som oftest med surkål eller potetsalat alltid i porsjoner med seks eller flere, ofte på en hjerteformet tallerken.

Den berømte Nürnberg bratwurst er finger størrelse, fylt med hakket svinekjøtt, krydret med merian, og stappet inn i en tarm fra sau. Gjennom århundrene har denne bayerske byen drevet med internasjonal handel. Tarmen f.eks. har i alle tider kommet fra Iran.

Du skal respektere pølsen og pølsen av en viktig del av mange sitt liv spesielt i Nürnberg, vi har møtt en av de mest ivrige pølseforkjempere. Herr Werner Behringer er 75 år og deleier i Nuernberger Bratwursthause. Hver eneste dag har han spist en tallerken med 8 pølser, med unntak av i helgen da blir det 10 for da er det fest. Han sier tallet nå er 147 534 han teller hver eneste en og hver eneste har vært fersk. Werner peker på en tallerken med pølser og sier: «Alt er ferskt, ferskt, ferskt. Det er ikke lenger noen hemmelighet. Disse grisene var alle i live for bare fire timer siden.»

Werner Behringer har vært på jobb i pølsens tjeneste i snart 60 år og har blitt hedret av byen for sitt arbeid for pølsen og for å holde tradisjonen med pølse i live. På en god dag, som stort sett er hver eneste dag for Nuernberger Bratwursthause selger de over 10 000 pølser. De er en av de gamle, men de er ikke av de største. De største Bratwurstrestauranter i selger over 20 000 pølser på en god dag.

En liten advarsel til deg som er vant til en spesial, ikke be om ketchup, eller rekesalat eller brød når du skal bestille. Bare ta det som kommer.Bratwurst_Nuremberger_dpa

Det er liten tvil om interessen og med Werner sin leveregel undersøker vi videre: «virkelig, den beste pølsen er alltid den neste»

Det vil kanskje overraske enkelte, men bratwurst ble en årsak til at de overlevde i gamle dager. Prosessen med å lage pølsene tok livet av bakterier og var kraftkost i en røff tid.Jeg hadde forventet å treffe flere tjukkaser i en by hvor alle spiser pølse og drikker øl, men svaret er at det er omtrent som andre steder.  I Bayern, Tyskland regnes pølse som helsekost og det er botemiddel for alt.  Det finnes ikke noe sunnere. Spør om slankeråd. Svaret pølse. Jeg sover litt dårlig om natten. Svaret pølse. Jeg har kjærlighetssorg. Svaret pølse. Jeg har akkurat mistet jobben. Du fatter poenget. Livet starter og slutter med pølse.  Litt underholdene noe du kan prøve selv, søk etter bratwurst (ikke bildesøk, da kommer det noen uheldige resultater) så kommer reiseoperatører opp. Bratwurst travels høres trivelig ut. Eller hva en romantisk reise til pølsens hjemland.

Hvert eneste slakteri og restaurant har sin egen oppskrift på Bratwurst og den er selvfølgelig hemmelig og gis videre i generasjoner til den som er mest egnet til å ta familietradisjonen videre. Herr Werner holdt på å ikke holde på med pølse, men var interessert i teknologi på sine yngre dager, men ble reddet av lukten og smaken av pølse.

Hvis du har lyst til å oppleve en by som er opptatt av pølse så er det beste tidspunktet mars hver eneste år. Da er det bratwurst festival. Man kan ikke spise pølse uten å drikke øl og øl er også mat og veldig bra for absolutt alt det også. Det er i Nürnberg nesten like mange typer lokalt øl som det er lokale pølser.

nürnberger-bratwurst-goldenes-posthorn
Første gang servert i 1313
tabola

No posts to display