Den danske pølsevogna fyller 100 år

0
213
Pølsevogn i København Foto: visitdenmark

Det er få ting som er så sterkt assosiert med Danmark som røde pølser servert fra en klassisk pølsevogn. I dag er det 100 år siden dansk fast food ble etablert i Københavns gater.

Tirsdag 18. januar 1921 var det seks pølsevogner som så dagens lys i København. Her ble det servert pølser med sennep og brød inspirert av den tyske folketradisjonen. Siden har dette blitt en dansk klassiker, nesten som en nasjonalrett å regne, som mange etterspør når de er på ferie i Danmark.

Allerede i 1917 kunne liknende boder bli funnet andre steder i Danmark, som for eksempel i Aarhus. Siden den gang vokste denne forretningen hvert år, til toppen var nådd like etter andre verdenskrig. På den tiden var det mer enn 500 pølsevogner bare i København.

I dag er det rundt 50 stykker igjen i hovedstaden. Flere av de serverer pølser i en mer innovativ drakt, gjerne organiske. Det å drive pølsevogn er en veldig personlig business, hvor bodene ofte bærer navnet til eierne. Er du ute i Københavns gater en tidlig morgen, vil du ofte se eierne trekke på vognene sine. Noen ganger blir det trafikkork, men det tar danskene med knusende ro. Det er nemlig ansett som en edel sak å drive pølsevogn.

Fire av de mest ikoniske pølsevognene i København akkurat nå er:

  • Nordic Hotdog: Drives av tidligere slakter Asger Jørgensen. Brødet er økologisk, og alt tilbehør hjemmelaget. Ligger ute på Refshaleøen og er en del av Reffen Street Food marked.
  • Flyvergrillen:Ligger ved Kastrup Lufthavn. Som navnet tilsier er dette en pølsevogn med utsikt over alle fly som tar av og lander rett foran deg mens du nyter en pølse.
  • Johns Hotdog Deli: Denne pølsevognen har vunnet pris for byens beste hotdog, kjent for at pølsemakeren John oppgraderer klassikerne ved å legge til alternative tilbehør.
  • Den organiske pølsemannen: En økologisk pølsestand med veganske og vegetariske pølser. Her er alt økologisk fra remuladen til den ristede løken.

Kilde: Visitdenmark

SE OGSÅ: Nå kommer «Veggie de Luca»!

tabola

No posts to display