Flere og flere har begynt å skjønne at «krigen mot narkotika» har slått feil og at en mer nyansert tilnærming må til. Nå betraktes helplante marihuana og cannabisharpiks som et kategori  IV-stoff, noe som indikerer at enhver medisinsk bruk for stoffet er mindre nyttig enn potensialet for misbruk.

Les på Popidol: Woody Allen saksøker Amazon Studios for 68 millioner dollar

Klassifiseringen går helt tilbake til en 1961 FN-traktat om narkotika, som et middel til å sette et internasjonalt rammeverk for medisinsk forskning, handel og lovgivning.

Hvis fjernet fra kategori IV, som deles av stoffer som heroin og kokain, vil det bety at verdens helseeksperter anerkjenner cannabis medisinske fordeler, slik at FNs medlemsland fritt kan gjennomføre en cannabisreform og gi mye større frihet til forske på de  medisinske fordelene og bruken av marihuana.

Hvis WHO-omklassifiseringen er godkjent, vil den legalisere handel med CBD-produkter som inneholder mindre enn 0,2% THC (den psykoaktive forbindelsen som finnes i marihuana).

«Plasseringen av cannabis i traktaten fra 1961, uten fra vitenskapelig bevis, var en forferdelig urettferdighet,» uttalte Michael Krawitz, en U.S. Air Force og en forkjemper for marihuana reform til Forbes og fortsatte. «I dag har Verdens helseorganisasjon gått langt i retning av å rette opp tidligere feil. Det er på tide for oss alle å støtte Verdens helseorganisasjons anbefalinger og sikre at politikken ikke trumfer vitenskapen. »

Nå er forslaget sendt til FNs kommisjon for narkotika, vil 53 land ha mulighet til å stemme om omklassifiseringen så snart som i midten av mars.

tabola