fredag, mars 5, 2021

Vi spiser over 250 tonn påskeegg med palmeolje

Må lese

Lufthansa har aldri tapt mer enn nå

Krisehjelp på 100 milliarder kroner klarte ikke hindre Lufthansa i levere rekordunderskudd på 68,7 milliarder kroner. -...

Google vil eliminere cookies

Hvis du er blant de som lurer på hvorfor du vasser i reklame for turer til London...

Endelig kommer sesong 4 av Handmaid’s Tale

HBO har offentliggjort lanseringsdatoen for den fjerde sesongen av dramaserien The Handmaid`s Tale. SE VIDEO!
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

I 2015 spiste vi 240 tonn påskeegg med palmeolje, i år ser det ut til å bli enda mer, mye mer. Palmeolje legger seg på innsiden av blodårene dine og øker risikoen for hjerte og karsykdommer. I tillegg vet alle at det er skadelig for miljøet, likevel fortsetter Freia å benytte det i Norges mest populære påskeegg.

Ideologien synes å være, det er ikke så farlig om noen dør og det blir lite luft å puste i så lenge vi tjener penger. Sjokoladeselskapene har prøvd å fortelle oss at det ikke er så farlig å bruke palmeolje, og at det er smaken av palmeolje som gjør at det benyttes, og ikke det faktum at det er en billig.

Påskeeggene i den lilla kartongen med «melk» er veldig populær og selges på pall i butikkene om dagen, ofte til rabaterte priser. (De kan gjøre det fordi sukker og palmeolje er så billig) Dette sammen med nesten gratis smågodt lover ikke bra for vår helse. For miljøet er palmeolje dårlig fordi det hugges regnskog for å få plass til oljepalmer, disse produserer langt mindre oksygen og lar ikke mangfoldet som finnes i en regnskog leve.

Stadig flere produkter med palmeolje blir utestengt fra dagligvarehandelen, Nidar Bergene sine påskeegg er fra i år uten palmeolje og det er langt å foretrekke, skal du spise påskeegg, gjør det uten palmeolje.

Matindustrien er kynisk og konkurranseutsatt, derfor ser man gang på gang at stoffer ikke egentlig egnet som mat benyttes, på grunn av pris, utseende og holdbarhet. Mange ganger trengs det noen som skaper debatt for at det skal stoppes. I 2015 var det noen bloggere vi kunne takke for at debatten omkring palmeolje blusset opp igjen og at Rema 1000 bestemte seg for å stenge palmeolje ute fra sine butikker.

Palmeoljen er den desidert billigste oljen, derfor er den så populær. Oljen som utvinnes av frukten fra Oljepalmen inneholder store mengder mettet fett, særlig palmitinsyre. Palmeoljen finnes i en rekke vanlige matvarer som f.eks. margarin, kjeks, babygrøt, potetgull, supper og frokostblandinger, det produseres også biodiesel av Palmeolje.

Palmeoljen utvinnes i regnskogsområder og utvinningen som har doblet seg på få år truer mangfoldet i naturen, urbefolkning og klima. Dette på grunn av massiv hogst for å gi plass for produksjon. Nesten all palmeolje i Norge kommer fra Indonesia og Malaysia, i begge disse landene hogges regnskog i høyt tempo.

Hva skjer med deg hvis du spiser mye palmeolje

Å spise palmeolje er den mest effektive metoden for å oppnå høyt kolesterolnivå og dermed øke risikoen for alvorlige sykdommer. Den tyktflytende palmeoljen er langt mer helseskadelig enn annen vegetabilsk olje. Årsaken er fordi den legger seg rundt hjertet og i blodårene.

Hele 45 prosent av fettsyrene i palmeolje er såkalt palmitinsyre som er en av de mest kolesteroløkende fettsyrene vi har. Dermed kan høyt inntak av palmeolje gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Til sammenligning inneholder rapsolje 7 prosent mettet fett, solsikkeolje 12 prosent, olivenolje 15 prosent og soyaolje 16 prosent mettet fett.

- Advertisement -

Siste nytt

Lufthansa har aldri tapt mer enn nå

Krisehjelp på 100 milliarder kroner klarte ikke hindre Lufthansa i levere rekordunderskudd på 68,7 milliarder kroner. -...

Google vil eliminere cookies

Hvis du er blant de som lurer på hvorfor du vasser i reklame for turer til London rett etter du faktisk har...

Endelig kommer sesong 4 av Handmaid’s Tale

HBO har offentliggjort lanseringsdatoen for den fjerde sesongen av dramaserien The Handmaid`s Tale. SE VIDEO! I fjerde sesong av...

Berit Kjøll beklager at Johann Koss ikke stiller til gjenvalg

Idrettspresident Berit Kjøll beklager at 2. visepresident i idrettsstyret, Johann Koss ikke ønsker å stille til gjenvalg på idrettstinget 2021.

Prior får ny logo og visuell identitet

Som landets eldste merkevare for egg og hvitt kjøtt, opplever vi at det som i utgangspunktet var Priors merkevareidentitet, nå har blitt...

More Articles Like This