fredag, november 27, 2020

Resistente salmonella- og campylobacter-bakterier herjer i Europa

Må lese

Disney kutter enda mer enn først annonsert

Det er ikke mye optimisme å spore fra alle de som underholder oss eller serverer mat og...

Seilforbundet roper varsku om fem knops fartsgrense

Norges Seilforbund mener den foreslåtte, generelle fartsgrensen til sjøs på fem knop innenfor hundre meter fra land...

Slik får du sett alt fra Håndball-EM 2020

Torsdag 3. desember kastes kvinnenes håndball-EM i gang i Danmark, og våre egne jenter skal i aksjon...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Resistente bakterier skaper nå store problemer, spesielt i Øst og Sør Europa hvor de har vært spesielt slepphendte med bruken av antibiotika i matproduksjonen de siste årene. EU har innført restriksjoner som ikke er gjennomført enda i mange land.

Bruken av antibiotika hos mennesker er dessverre heller ikke gått ned, men man ser nå tegn på at både myndigheter og leger etter hvert har begynt å ta problemstillingen på alvor. EUs byrå for trygg mat EFSA og det europeiske smitteverninstituttet ECDC har akkurat lagt frem en rapport som viser at forekomsten av antibiotika resistente salmonella- og campylobacter-bakterier (vridd bakterie) hos mennesker og dyr øker i Europa.

Rapporten viser at multiresistente salmonella-bakterier fortsetter å spre seg i Europa. Forskere advarer også mot campylobacter-bakterier som ofte er motstandsdyktige mot ciprofloksacin, som er viktig for å behandle infeksjoner hos mennesker. Resistensen gjør det vanskeligere å behandle alvorlige matbårne infeksjoner.

Ifølge rapporten er det også påvist resistens mot colistin i salmonella og E. coli hos fjærfe i EU.

Selv om det nå først og fremst er Øst- og Sør-Europa de antibiotika resistente bakteriene finnes, ifølge Vitenskapskomiteen for mattrygghet har konsekvensene allerede nådd hele Europa.

De stadig økende produksjonskravene innen produksjon av sjømat og da spesielt oppdrett av laks har ført til en stor økning av medisinering. Antibiotika bruken i produksjon av mat er nå en viktigere årsak til resistens enn medisinering av mennesker. Reduksjon av bruken av medisin i matproduksjon blir sett på som et viktig virkemiddel av EU for å øke matsikkerheten og den generelle helsetilstanden.

- Advertisement -

Siste nytt

Disney kutter enda mer enn først annonsert

Det er ikke mye optimisme å spore fra alle de som underholder oss eller serverer mat og...

Seilforbundet roper varsku om fem knops fartsgrense

Norges Seilforbund mener den foreslåtte, generelle fartsgrensen til sjøs på fem knop innenfor hundre meter fra land vil få store, praktiske konsekvenser...

Slik får du sett alt fra Håndball-EM 2020

Torsdag 3. desember kastes kvinnenes håndball-EM i gang i Danmark, og våre egne jenter skal i aksjon mot Polen. Du får med...

Misfornøyde tross lave strømpriser

Norske strømkunder er mindre tilfredse med norske strømselskaper, til tross for at strømprisene er lave, viser en fersk undersøkelse fra EPSI.

Enighet med Storbritannia om midlertidig avtale

Norge, Island og Storbritannia er enige om en midlertidig vareavtale, som vil gjelde fra 1. januar og frem til frihandelsavtalen trer i...

More Articles Like This