Vanlig kunstig søtningsmiddel knyttet til høyere forekomst av hjerteinfarkt og hjerneslag

0
41

Det stadig mer populære kunstige søtningsmiddelet erythritol er knyttet til økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag, ifølge en ny studie.

De med høyere erytritolnivåer i blodet hadde økt risiko for å oppleve en uønsket hjertehendelse som hjerteinfarkt, hjerneslag eller død. Forskere blant annet fra Cleveland Clinic i USA, undersøkte over 4000 mennesker i USA og Europa.

Les: Paul McCartney skal spille inn en låt med The Rolling Stones!

Studien, nylig publisert i tidsskriftet Nature Medicine, undersøkte også effekten av å legge erytritol til enten fullblod eller isolerte blodplater og fant at erytritol gjorde dem lettere å aktivere og danne en blodpropp.

«Søtningsmidler som erytritol har raskt økt i popularitet de siste årene, men det må forskes mer i dybden på deres langsiktige effekter,» sa seniorstudieforfatter Stanley Hazen.

«Kardiovaskulær sykdom bygger seg opp over tid, og hjertesykdom er den ledende dødsårsaken globalt. Vi må sørge for at maten vi spiser ikke er skjulte bidragsytere, sa Dr Hazen.

Erythritol har funnet økende bruk som erstatning for bordsukker i lavkalori-, lavkarbohydrat- og «keto»-produkter.

Slike produkter blir mye anbefalt for personer som har fedme eller diabetes og de som leter etter alternativer for å hjelpe til med å administrere sukker- eller kaloriinntaket.

Erythritol er et kjemikalie som er omtrent 70 prosent så søtt som sukker og produseres gjennom gjæring av mais.

Etter inntak sa imidlertid forskere at det metaboliseres dårlig av kroppen ettersom noen erytritolmolekyler går inn i blodet og forlater kroppen hovedsakelig gjennom urin.

«Vår studie viser at når deltakerne inntok en kunstig søtet drikke med en mengde erytritol som finnes i mange bearbeidede matvarer, observeres markant forhøyede nivåer i blodet i flere dager – nivåer godt over de som er observert for å øke koagulasjonsrisikoen,» sa Dr Hazen.

Med henvisning til en begrensning av studien, sa forskerne at funnene viste sammenheng og ikke årsakssammenheng.

«Det er viktig at ytterligere sikkerhetsstudier blir utført for å undersøke langtidseffektene av kunstige søtningsmidler generelt, og erytritol spesifikt, på risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag, spesielt hos personer med høyere risiko for hjerte- og karsykdommer,» la Dr Hazen til.

tabola

No posts to display