Ny milepæl: Over 600.000 elbiler på norske veier

0
13
FEIRER NY MILEPÆL: Dette viser at nordmenn omfavner elbilsatsingen som aldri før, sier Christina Bu.

Aldri har det rullet flere elektriske personbiler rundt i Norge.

Oppdaterte tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) viser at på den siste fredagen i februar passerte Norge 600.000 elbiler i personbilflåten. Det gleder Norsk elbilforening.

Inspirasjon for resten av verden 

– Nordmenn omfavner elbilsatsingen som aldri før, og Norges suksess med å elektrifisere personbilene er til enorm inspirasjon for resten av verden. Når et langstrakt og kaldt land som Norge klarer dette, så er det mulig også for andre land, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen.

Generalsekretæren mener av den grunn at den norske elbilsatsingen er viktig også for klimapolitikken internasjonalt.

Parallelt med elbilens suksess, øker også medlemstallet i organiasjonen og Elbilforeningen organiserer nå over 120.000 elbilister. 

Omfattende politiske virkemidler forklarer elbilsuksessen

Om lag 8 av 10 nybilkjøpere velger nå elektrisk, og forklaringen på de høye markedsandelene er at Norge bruker en rekke økonomiske virkemidler for å få folk til å velge utslippsfritt.

Generalsekretæren peker på fritak for kjøpsavgifter og miljørabatt i bom som aller viktigste årsak til at elbilene har vunnet konkurransen i stadig større grad.

– Regjeringen startet året med å innføre både elbil-moms på kjøpsbeløpet over 500.000 kroner og en vektavgift på alle elbiler. Det er krevende når elbilandelen skal videre opp for å nå Stortingets mål om 100 prosent elbilandel i nybilsalget fra 2025, sier Christina Bu.

Hun mener at regjeringen nå må unngå nye avgiftskjerpelser på de utslippsfrie bilene, og peker på at tiden heller er kommet for å skjerpe avgiftene på nye forurensende biler, særlig ladbare hybrider.

tabola

No posts to display