Valg i Nigeria i helgen

0
117

Alt er relativt, FNs generalsekretær Ban Ki-Moon gratulerer Nigeria med Gjennomføringen av et stort sett rolig og fredelig valg.  Det sier mye om hva slags land vi har med å gjøre, terrororganisasjonen Boko Haram har bare tatt livet av noen skolejenter på vei til skolen og en del folk som var på vei til stemmelokalene, og et begynnende opprør på grunn av tekniske problemer.

Tenk tilsvarende i Norge, til høsten er det lokalvalg og vil vi si godt gjennomført valg hvis bare 30 stykker blir drept.

Det er mulig at gratulasjonene til Ban Ki-Moon kom litt tidlig, kun et par timer etter gratulasjonene uttrykte valgkommisjonen i Nigeria stor bekymring for valgfusk.

Nigeria som regnes som et meget vellykket land i Afrika har tidligere hatt store problemer med valgfusk og har innført et system hvor de som stemmer får 10 sekunder på å lese av fingeravtrykk og stemme. Det er klart litt vanskelig hvis Boko Haram angriper, noe de gjorde på ca. 300 steder.

President Goodluck Jonathan og hans parti PDP kritiserte den nye teknologien før valget, mens opposisjonens kandidat, den tidligere militærdiktatoren Muhammadu Buhari og hans APC, mente at det ville hindre det sittende regimet fra å manipulerte valgresultatet.

Det virker som om det blir jevnt mellom de to kandidatene og det er en ytterligere bekymring, blir det utropt en vinner uten klar margin er mange klare for å aksjonere.

 

Oppdatert 31 mars, opposisjonsleder Muhammadu Buhari og hans parti APC vandt en klar seier i valget, kommentatorer mener Goodluck sin sene og resultatløse håndtering av Boko  Haram er årsaken og at de ønsker en tidligere militær til å håndtere problemet med terrororganisasjonen.

tabola

No posts to display