Stadig flere produkter med palmeolje blir utestengt fra dagligvarehandelen, men som vi har fått med oss de siste dagene. Ja det er palmeolje i Freia sine populære påskeegg.  Årsaken til bruken av palmeolje i matproduksjon er enkel, det er billig. Billig og dårlig, både for kroppen din og kloden vår.

Matindustrien er kynisk og konkurranseutsatt, derfor ser man gang på gang at stoffer ikke egentlig egnet som mat benyttes, på grunn av pris, utseende og holdbarhet. Mange ganger trengs det noen som skaper debatt for at det skal stoppes. I dette tilfelle kan vi takke noen bloggere for at debatten omkring palmeolje igjen har blusset opp igjen.

Palmeoljen er den desidert billigste oljen, derfor er den så populær. Oljen som utvinnes av frukten fra Oljepalmen inneholder store mengder mettet fett, særlig palmitinsyre.

 

Palmeoljen finnes i en rekke vanlige matvarer som f.eks. margarin, kjeks, babygrøt, potetgull, supper og frokostblandinger, det produseres også biodiesel av Palmeolje.

 

Palmeoljen utvinnes i regnskogområder og utvinningen som har doblet seg på få år truer mangfoldet i naturen, urbefolkning og klima på grunn av massiv hogst for å gi plass for produksjon.

 

Nesten all palmeolje i Norge kommer fra Indonesia og Malaysia, i begge disse landene hogges regnskog i høyt tempo.

 

Å spise palmeolje er den mest effektive metoden for å oppnå høyt kolesterolnivå og dermed øke risikoen for alvorlige sykdommer.

 

Den tyktflytende palmeoljen er langt mer helseskadelig enn annen vegetabilsk olje, fordi den legger seg rundt hjertet og i blodårene. Hele 45 prosent av fettsyrene i palmeolje er såkalt palmitinsyre som er en av de mest kolesteroløkende fettsyrene vi har. Dermed kan høyt inntak av palmeolje gi økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

 

Til sammenligning inneholder rapsolje 7 prosent mettet fett, solsikkeolje 12 prosent, olivenolje 15 prosent og soyaolje 16 prosent mettet fett.

f7.no -> adds
tabola