onsdag, desember 1, 2021

USA: snart kan cubanske sigarer nytes igjen

Må lese

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020.
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

For 60 år siden var Havanna den ultimate lekegrind for rike amerikanere. De bygde hoteller og luksushjem, de drakk og røkte sigarer, de kjøpte horer og gamblet. Mens festen foregikk i hovedstaden ble avstanden mellom de fattige bøndene og arbeiderne og de rike amerikanerne og deres verter. Klasseskillet ble så stort at kommunistisk ideologi fikk grobunn og revolusjonen ga Fidel Castro makten.

Hals over hode måtte de rike amerikanerne og deres verter flykte landet. Hus ble stående ulåst med middagen på bordet, biler ble satt igjen med nøkkelen i. De som ikke kom seg ut ble fengslet og Fidel Castro innførte sin helt eget versjon av kommunisme som har sørget for å sementere makten lengre enn noen andre ledere har klart i moderne tid. Det synes som om deres makt (Castro brødrene) kun er begrenset gjennom egen livslengde.

Castro har klart å bevare sitt lederskap til tross for heftige sanksjoner fra USA og mange av deres allierte i en tid hvor det langt mellom de positive uteriksnyhetene i verden er Barak Obamas tale fra det vite hus en god avveksling.

Til tross for en forsiktig fønvind i en periode var nattens nyhet overraskende og kanskje like overraskende at både Barak Obama og Raúl Castro takker Pave Frances for hjelpen for gjennombruddet i relasjonene mellom USA og Cuba.

De meget fornøyde statsledere hadde en 45 minutters telefonsamtale om frigivelsen av den amerikanske fangen Alan Gross. Hans Hellighet Pave Frances har vært megler i hemmelige samtaler for begynte for 18 måneder siden. Forhandlingene handlet i utgangpunktet om frigivelse etter en appell fra paven, dette ledet videre til samtaler om normalisering.

I forholdsvis hurtige skritt skal isolasjons politikken ovenfor Cuba reverseres, hvor reise, handel og diplomati skal normaliseres mot at Cuba fortsetter sin reformasjonsprosess, frigir dissidenter og den amerikanske fangen Alan Gross.

Selv om en formell slutt på USAs blokade krever endret lovgivning i Kongressen, mener både Obama og Castro at en slik utøvende handlingen de nå har gjennomført vil betydelig åpne opp forholdet mellom de to landene og raskt tillate reisende og handel til å flyte relativt fritt.
Du kan se Obamas tale litt lenger ned i artikkelen.

President Castro, som tok over etter sin bror Fidel i 2008 sier på Cubansk fjernsyn: «Denne avgjørelsen av president Obama fortjener respekt og anerkjennelse av vårt folk. Fremdriften som er oppnådd viser det er mulig å finne løsninger på mange problemer. Vi bør lære kunsten av sameksistens på en sivilisert måte med våre forskjeller».

De vanlige motstanderne i Kongressen har igjen reagert voldsomt på avtalen og Florida senator Marco Rubio sider: «Det hvite hus har innrømmet alt og fått lite igjen. Vi får ingen forpliktelse på frihet av talen, valg, ikke et juridisk bindende forpliktelse på å åpne opp internett eller skinn av en overgang til demokrati.» Tydelig han ikke har lyst på problemer med å lese mail på sin feriereise til Havanna.
Han sier videre «Hele dette skifte i politikk skift er basert på en løgn og illusjon, nemlig at mer tilgang til penger og varer vil føre til mer politisk frihet».
Demokratisk senator Bob Menendez, avtroppende leder av utenrikskomiteen, var også meget kritisk: «President Obamas handlinger har stadfestet den brutale oppførselen til den cubanske regjeringen»

«Jeg er venter ikke transformasjon av cubanske samfunnet over natten», sa Obama. «Men vi kan ikke fortsette å gjøre det samme for fem tiår og forvente et annet resultat».

- Advertisement -

Siste nytt

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

Guadalupe Maravilla presenteres i en stor utstilling på Henie Onstad

Guadalupe Maravilla har nettopp blitt utnevnt til mottager av Lise Wilhelmsen Art Award og blir for første gang presentert i en soloutstilling...

Vipps varsler Black Friday sin død

Vi ser endringer i folks handlemønster som tilsier at 2021 kan vise seg å bli siste år med Black Friday som fenomen,...

More Articles Like This