Tro det eller ei, matvareprisene faller!

0
67
Foto Lisa Westgaard/Matmerk

Det virker ofte som prisene bare går en vei, oppover. Av og til virker det som om maten blir dyrere for hver eneste måned, men så skjedde ikke i desember. Matvareprisene gikk ned, vesentlig mer enn normalt, ifølge Virke.

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer falt med 2,6 prosent fra november til desember 2020. I samme periode, økte prisene på varer og tjenester generelt med 0,4 prosent.

− Desember er en tilbudsperiode, der prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer vanligvis går ned. Vi må tilbake til 2016 for å se en sterkere prisnedgang enn den som var i desember 2020, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

I perioden 2009-2019 var gjennomsnittlig prisnedgang 1,6 prosent i desember. 

− Prisnedgangen på 2,6 prosent er langt sterkere enn den gjennomsnittlige desembernedgangen de siste 10 årene, fortsetter Størksen.

SSBs konsumprisindeks viser at prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer steg med 2,8 prosent i hele 2020. I samme periode steg prisene på varer og tjenester generelt, fratrukket elektrisitet og avgifter, med 3 prosent.

− Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer har vært presset opp av høye importpriser i 2020. I tillegg har hele bransjen vært preget av økte kostnader som følge av koronautbruddet. På tross av dette har hard konkurranse bidratt til å holde prisveksten nede, avslutter Størksen.

Kilde: Virke

SE OGSÅ: De beste norske matskattene – rundt hele landet

tabola

No posts to display