Enten du spiser for å leve eller lever for å spise, har du sikkert noen favorittmåltider eller matminner – spesielle smaker du husker eller har tatt med deg fra barndommen eller voksendommen. Sommer er spesielt en tid der vi nordmenn nesten setter litt ekstra pris på maten vi spiser og gjerne vil finne noe som gir oss gode assosiasjoner, spennende krydderopplevelser eller søker til det spesielle og nye.

Mye variasjon
Mange tenker at norsk mat stort sett består av poteter, fisk og pølser og boller fra bensinstasjon – eller at det ikke er spesielt spennende menyer som tilbys på spisesteder utenfor de største gourmetrestaurantene.
Men de seneste årene har det blitt både mer vanlig og åpnet seg et mye større marked for spennende spesialitetsprodukter rundt i landet, noen av dem kanskje verdt en tur over fjell og fjorder i seg selv.
Stiftelsen Matmerk har i samarbeid med flere større produsenter utviklet nettsiden Norskmat.no der du finner fantastiske oppskrifter, tips om lokalmat fra nær og fjern og kanskje velger du å legge turen innom et av de fantastiske områdene nettopp på jakt etter et matprodukt du alltid har lengtet etter?

Om du er ute på reise i vårt vakre langstrakte land i sommer, har vi noen anbefalinger til deg for både saltmat og søtmat – og vi begynner lett med søtmaten. For de aller fleste som har tatt turen enten nordover eller sørover og passert Espa, er Espabollene velkjent. Men steget fra bensinstasjonsboller til gourmet er ikke så fryktelig lang som du kanskje skulle tro.

Prisvinnende produkter
Befinner du deg på vei gjennom eller til Lom i år, anbefaler vi Arne Brimis velkjente fjellbakeri med kanskje Norges beste kanelsnurrer. Og går turen din enda lenger vest, husker du kanskje at Fanaosten i 2017 vant tittelen «Verdens beste ost».
Dessverre er det lang ventetid på å få tak i denne utsøkte goudavarianten, men om du er på en skikkelig norgesturné kan vi anbefale å teste en annen ost lengre nord, nemlig Capra hvit geitost fra Aaland gård.
I tillegg til ost, byr vår nordlige landsdel på deilig lam og i rett sesong kan du få en himmelsk ishavsrøye servert på flere lokale spiserier.
Og går turen sør, er det lite som slår blåskjell, reker og krabber fra det blide sørland. Én ting er sikkert; reiser du i Norge er matskattene spredt ut som et skikkelig herlig serveringsfat enten du er på leting etter gourmetopplevelser eller bare en lokal matbit.
Det er langt fra nord til sør, noe som gjenspeiles i det enorme utvalget du vil treffe på på veien.

Underholdning på reisen
Men, lange reiser kan by på utfordringer uansett om du har tidenes tålmodighet eller fort kjeder deg. Uavhengig av om du reiser med tog, buss eller bil -og du bare trenger et avbrekk på turen, vil slappe av på et hotell eller trenger litt underholdning, kan vi anbefale et klikk innom for å lære hvordan du spiller online rulett.
Ellers finnes det heldigvis mange fine stopp langs Norges veier der du kan strekke på beina, sette deg ned og nyte en lunsj i det fri eller bare fiske frem telefonen og surfe målløst i noen minutter før ferden går videre. Kos deg videre i den flotte norske sommeren og del gjerne de beste matskattene du vet om med de rundt deg.

tabola