Vi får stadig vite mer om hvor skadelig mikroplast er på miljø, dyr og mennesker. -Myndigheter verden over, inkludert den norske prøver å glatte over hvor stort dette problemet faktisk er. New Scientist skriver at teposer av plast er en stor kilde til mikroplast og de oppfordrer alle tedrikkere til å styre unna. 

Tester viser at en enkelt pose slipper milliarder av partikler med mikroplast i hver eneste kopp.

Les: KLM går nye veier og bytter ut fly med høyhastighetstog

Et kanadisk team fant ut at at en tepose av plast med en bryggetemperatur på 95 ° C frigjør rundt 11,6 milliarder mikroplast partikler – Det er bittesmå plastbiter mellom 100 nanometer og 5 millimeter i størrelse. Det er vesentlig høyere enn annen mat og drikke.

“Det er mye sammenlignet med andre matvarer som inneholder mikroplast,” sier Nathalie Tufenkji ved McGill University. “Bordsalt, som har et relativt høyt mikroplastinnhold, er rapportert å inneholde omtrent 0,005 mikrogram plast per gram salt. En kopp te inneholder mange tusen ganger større masse plast, med 16 mikrogram per kopp.”

Les på Popidol: «Hamilton» med Jakob Oftebro får premiere 1. januar

Potensielt giftig
Tufenkjis team kjøpte fire forskjellige teposer fra butikker og kafeer i Montreal, skar dem opp og vasket dem, gjennomsyret dem i 95 ° C vann og analyserte vannet med elektronmikroskop og spektroskopi. En kontroll av uklippte teposer ble brukt for å kontrollere at det ikke var skjæringen som forårsaket utvasking av mikroplast.

Mens mikroplast i økende grad finnes i drikkevann, sier Verdens helseorganisasjon at det ikke er noen bevis for en helserisiko for mennesker. For å teste den potensielle toksisiteten til partiklene som frigjøres av plastposer, utsatte Tufenkji og hennes kolleger vannlopper for det forurensede vannet.

“Partiklene drepte ikke vannloppene, men medførte betydelige atferdseffekter og misdannelser i utviklingen,” sier hun. Hun sier imidlertid at mer forskning er nødvendig for å forstå mulige helseeffekter hos mennesker.

I mellomtiden antyder Tufenkji at lesere av New Scientist unngår plastposer. “Te kan kjøpes i papirteposer eller som løsbladete te, noe som eliminerer behovet for denne engangs plastemballasjen.”

Tidsskriftreferanse: Environmental Science & Technology, DOI: 10.1021 / acs.est.9b02540