lørdag, april 17, 2021

Strømprisen til værs med nyttårsrakettene

Må lese

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble...

Nicklas Bendtner er like dårlig til å kjøre Porsche som å ta taxi

Fotballstjerne, TV stjerne og nybakt ungkar Nicklas Bendtner bør holde seg unna motoriserte kjøretøy enten det er...

Samtiden er kåret ÅRETS TIDSSKRIFT 2020

Årets vinner har vært viktig lesning i 130 år, men i stadig nye versjoner. Under dagens redaktør...

Strømprisen i januar tok samme vei som nyttårsrakettene: Rett til værs. Men utgangspunktet var rekordlavt, nemlig bunnprisene vi ble vant med i fjor.

Den nordiske systemprisen for januar ble i snitt ca 45,7 Eur/MWh, eller ca 47,4 øre/kWh (NOK). Det er nesten dobbelt så høy pris som januar i fjor. Men det er verdt å merke seg at dette bare er noen øre høyere enn hva strømprisen pleier å bli i januar, når vi ser flere år under ett.

Forklaringen på årets prishopp, er at det faktisk ble vinter i januar i år. Kaldt og tørt vær preget årets første måned og det merkes godt på vannmagasinene. Riktignok var de breddfulle ved inngangen til året.

Men når alle skrur opp varmekabler og varmepumper, samtidig som vi bare får under halvparten av normal nedbør – påvirker det de nordiske prisene betydelig. Resultatet av det kalde og tørre været er at vannmagasinene tappes godt ned, selv om nivået på magasinfyllingen i Norge fortsatt er nær maksimalt nivå i januar for de siste tyve år. Den hydrologiske balansen er imidlertid på god vei ned mot normalen igjen. Det innebærer at vi ikke har en situasjon som i fjor vinter da vannkraftprodusentene måtte kjøre knallhard produksjon for å ta unna det store ressursoverskuddet som kom i form av all snøen som falt i fjor. Det medførte som kjent at prisene falt til rekordlave nivåer utover våren og sommeren. En mer normal januar gir nå mer normale kraftpriser for januar, men altså godt opp fra fjorårets prisnivå.

Til tross for noen få uværsperioder, ble det mindre vindkraft siste måned enn hva vi nå er blitt vant med. Dette har ikke så mye å bety for energibalansen. Men det har stor betydning for prisdannelsen. Vindkraft leveres omtrent gratis inn på nettet, og prisen presses ned når det skjer. Men dette opplevde vi altså ikke spesielt mye av den siste måneden.

Med høyt forbruk og ellers ingen press i verken vann- eller vindkraft, blir strømprisen i Norden ganske lik de tyske kraftprisene. Ikke fullt så høyt, men tett på og langt likere enn hva vi opplevde i fjor. Når vindmøllene står mye i ro, er det gasskraft som påvirker strømprisen i Tyskland mest. Og nettopp gassprisene har vært høye den siste måneden, på grunn stor etterspørsel av flytende gass til Asia.

En av årets nyheter i kraftbransjen er en strømkabel mellom Sør-Norge og Tyskland som nå er blitt operativ. Så langt har det stort sett blitt eksportert kraft ut av Norden på denne kabelen. Dette har vært mulig på grunn av lav vindkraftproduksjon i Nord-Tyskland. Samtidig som én ny kabel er åpnet, er den undersjøiske kabelen mellom Norge og Nederland nå stengt på grunn av feil. Det betyr at eksportmuligheten fra Norden nå i sum er omtrent lik som i fjor for resten av vinteren.

Utsiktene framover tyder på at strømprisen skal bli lavere enn hva den ble i januar, men omtrent tre ganger så høy som i fjor. Tregangeren høres dramatisk ut, men det sier egentlig mest om hvor ekstraordinært lave fjorårsprisene var. Om dette blir det endelige utfallet dette året, så vil vi mene at strømprisen i så fall er tilbake til normalen igjen.

Kilde: Entelios

Se også: EU og Kina lander gigantisk investeringsavtale

- Advertisement -

Siste nytt

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble...

Nicklas Bendtner er like dårlig til å kjøre Porsche som å ta taxi

Fotballstjerne, TV stjerne og nybakt ungkar Nicklas Bendtner bør holde seg unna motoriserte kjøretøy enten det er som passasjer eller bak rattet....

Samtiden er kåret ÅRETS TIDSSKRIFT 2020

Årets vinner har vært viktig lesning i 130 år, men i stadig nye versjoner. Under dagens redaktør har Samtiden markert seg på...

Sinnataggen på bedringens vei

Noen idioter forsøkte i forrige uke å sage av ankelen til Sinnataggen i Vigelandsparken i Oslo. - Politiet mener at gjerningsmennene kan...

En helt ny type skrekkserie

Hva skjer på den gamle fabrikken dypt inne i de svenske skogene? 6. juni har Viaplay-originalen Dystopia premiere, en skrekkserie om en gruppe...

More Articles Like This