EU og Kina lander gigantisk investeringsavtale

0
42
EU-kommissionsformann Ursula von der Leyen

Hvis det fortsatt er noen som tror at USA kommer til å bevare sin økonomiske supermakt også i fremtiden, kan det være greit å minne om at det er kinesiske, arabiske og europeiske penger som finansierer det USAs enorme underskudd.

Dette skjer samtidig som USA under President Donald Trump trekker seg fra det meste av internasjonale avtaler og muligheter. – I dag etter å ha forhandlet siden 2014 er en omfattende avtale som vil styrke både Kina og Europa landet.

Les: Bevist! Jo dyrere bil jo større drittsekk bak rattet


Kunngjøringen fra Ursula von der Leyen kom etter en konferansesamtale mellom Kinas president Xi Jinping, den tyske forbundskansleren Angela Merkel, den franske presidenten Emmanuel Macron, EU-presidenten Charles Michel og von der Leyen selv.

Den etterlengtede investeringsavtalen, som vil åpne den kinesiske økonomien mer for europeiske selskaper, har vært kompleks, derfor har det tatt så langt tid å komme til en enighet.

Les på Sporten: Burnley-salget er gjennomført

I fjor kunngjorde de to partiene at forhandlingene skulle avsluttes innen utgangen av 2020. – Det har de nå fått til. – USA kommer ikke til å være fornøyde med avtalen som svekkes deres posisjon ytterligere, også den kommende amerikanske administrasjonen under Joe Biden siker ikke enigheten som er oppnådd.

I Tyskland er det massiv støtte for avtalen til tross for bekymring for menneskerettighetsbrudd i Kina.

Dette er også meget gode nyheter for norsk økonomi som gjennom EØS avtalen nå får lettere tilgang til det kinesiske markedet.

Les på Tysk Fotball: Borussia Dortmund tilbake på tokt hos Manchester City

tabola

No posts to display