Solsystemet vårt har trolig to planeter til

0
348

Eureka, dette er vel den definitive utenriks nyheten i år, vårt solsystem som nettopp (i universell forstand) har mistet en planet og fått en miniplanet etter store protester istedenfor, har nå trolig fått oppdaget to planeter til.

Det er langt ute i verdensrommet at forskere ved Complutense universitetet i Madrid har oppdaget det de mener må være planeter.

Forsker Carlos de la Fuente Marcos forklarer på sin lette måte:

«Et overskudd av objekter med uventede baneparametre gjør at vi tror noen usynlige krefter endrer fordelingen av baneelementene til ekstreme trans-Neptunske gjenstander og vi anser den mest sannsynlige forklaringen å være at andre ukjente planeter eksisterer utenfor Neptun og Pluto

Det kan være minst to ukjente planeter gjemt langt utenfor Pluto, deres gravitasjon har innflytelse på baner og bevegelser observert utenfor Neptun. Ingen har sett disse planetene, men andre objekter reagerer på deres tilstedeværelse.  Dette har blitt avslørt av numeriske beregninger gjort av forskere ved Complutense-universitetet i Madrid og University of Cambridge. Hvis bekreftet, vil denne hypotesen revolusjonere solcellesystemmodeller. Det må nemlig legges inn to planeter til.

Astronomer har brukt tiår diskutere om noen mørke trans-Plutoske planeter gjenstår å bli oppdaget i solsystemet. Ifølge beregninger av forskere ved Complutense University of Madrid (UCM, Spania) og University of Cambridge (Storbritannia) ikke bare én, men minst to planeter må finnes for å forklare den orbitale oppførselen av ekstreme trans-Neptunsk gjenstander (ETNO).

Denne delen er for spesielt interesserte

Den mest aksepterte teorien slår fast at banene til disse objektene, som reiser utenfor Neptun, bør fordeles tilfeldig, og etter en observasjons skjevhet, må deres veier oppfylle en rekke egenskaper: ha en semi-hovedakse med en verdi nær 150 AU (astronomiske enheter eller ganger avstanden mellom jorden og solen), en stigning på nesten 0 ° og en vinkel av perihel (nærmest punktet av banen til vår Sun) også nær 0 ° eller 180 °.

Men det som er observert i et dusin av disse organer er ganske annerledes: verdiene av de semi-store akse er meget dispergere (mellom 150 og 525 AU AU), den gjennomsnittlige helning av sin bane rundt 20 ° og argumentet til Perihelion -31 °, uten å virke i hvert fall i nærheten av 180 °.

«Det nøyaktige antallet er usikkert, gitt at dataene som vi har er begrenset, men våre beregninger tyder på at det er minst to planeter, og sannsynligvis mer, innenfor rammen av vårt solsystem,» sier Forsker Carlos de la Fuente Marcos.

Til tross for sine overraskende resultater, forfatterne erkjenne at deres data kommer opp mot to problemer. På den ene siden, går deres forslag mot spådommer om dagens modeller på dannelsen av solsystemet, som sier at det ikke finnes andre planeter som beveger seg i sirkulære baner utenfor Neptun.

 

Men den nylige oppdagelsen av ALMA radio teleskop av en planet dannende disk mer enn 100 astronomiske enheter fra stjernen HL Tauri, som er yngre enn Solen og mer massiv, tyder på at planeter kan danne flere hundre astronomiske enheter fra sentrum av systemet.

 

På den annen side, erkjenner teamet at analysen er basert på et utvalg med få objekter (spesielt 13), men de påpeker at i de kommende månedene flere resultater kommer til å bli offentliggjort, noe som gjør prøven større. «Hvis det blir bekreftet, kan våre resultater være virkelig revolusjonerende for astronomi,» sier de la Fuente Marcos.

 

I fjor oppdaget to forskere fra USA en dverg planet kalt 2012 VP113 i Oorts sky, like utenfor vårt solsystem. Oppdagerne anser som sin bane påvirkes av mulig tilstedeværelse av en mørk og isete superplanet, opptil ti ganger større enn planeten vår.

tabola

No posts to display