Snart klar for vaffeldagen!

0
106
Foto: vaffeldagen.no

25. mars er det obligatorisk med vafler i alle norske hjem. Det er nemlig den store vaffeldagen. Og det er ikke en tilfeldig valgt dag, selv om vi tilfeldigvis valgte et bilde av vafler med peanøttsmør og stekte epler!

Vaffeldagen 25. mars har svensk opprinnelse, og datoen er langt fra tilfeldig. 25. mars er nemlig den dagen da man tradisjonelt har feiret Marias budskapsdag – altså den dagen Maria fikk beskjed av engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesus. Men hva har det med vafler å gjøre?

Forklaringen skal være at Maria i tidligere tider ble omtalt som ”vår fru”. Budskapsdagen var ”vårfrudagen” – og det ble altså til ”våffeldagen”. Et slags bevis på at det er sant er at folk i Skåne ikke fikk den samme tradisjonen. Og der heter dagen ”fruedag”, som på dansk.

En like sannsynlig forklaring kan kanskje være at det i slutten av mars begynte å bli litt mer tilgang til både egg og melk etter mange magre vintermåneder, og at feiringen av denne dagen var en kjærkommen anledning til å kose seg litt, forteller vaffeldagen.no ( Ja, det er en egen nettside )

Her er historien om vaffelen

Begynnelsen til vafler kan spores helt tilbake til det gamle Hellas. Grekerne stekte flate kaker mellom to varme metallplater, som hadde varmeisolerende håndtak av tre. Denne måten å steke på spredte seg gjennom middelalderen til store deler av Europa.

De første egentlige vaffeljern ble laget i Tyskland og Nederland på 1300-tallet. Dyktige håndverkere smidde jern som hadde det karakteristiske vaffelmønsteret. Vaflene ble vanligvis laget av bygg, og ble stekt over åpen ild eller i ovn.

Jernene ble etter hvert utstyrt med emblemer, våpenskjold og ornamenter, og var mest vanlige i den mer velstående delen av befolkningen. Det første elektriske vaffeljernet ble laget i USA i 1911. Det var ganske avansert for sin tid, og hadde termostat for at vaflene ikke skulle bli svidd.

Oppskrift: Vafler med peanøttsmør og stekte epler

Vafler kan man ha det utroligste på, men her er en kombinasjon du antagelig ikke har prøvd før. Vafler med peanøttsmak, stekte epler og kokoskrem er en real smaksbombe som må oppleves!

Ingredienser:

Gir ca 2 plater

2 egg
1,5 dl usøtet peanøttsmør
1/2 moden banan (most)
0,5 dl hvetedrikk eller annen type melk
2 ss kokosmel
1 ts bakepulver
1 ts kanel
½ ts vaniljepulver eller vaniljeekstrakt

Topping:

Kokskrem (1 boks kald kokosmelk)

Varm opp vaffeljernet på nivå 6.

I en bolle, miks egg, peanøttsmør, most banan, kokosolje og melk. Tilsett de tørre ingrediensene og bland. Smør litt olje eller smør i vaffeljernet, og stek i omlag 2 minutter eller inntil vaffelen er gylden. Ta ut vaffelen fra jernet og avkjøl på rist.

Lag kokoskrem. Ta en tykk masse fra den kalde boksen med koksmelk i en bolle og miks med en mikser til luftig krem. Smak til med vanilje og honning om ønskelig.

Stekte epleskiver
2 søte epler
kanel

Til steking:
Olje eller margarin

Varm opp vaffeljernet på nivå 6.

Skjær eplene i tynne skiver, ca. 0,5 cm. Smør olje eller smør i jernet og plasser skivene vedsiden av hverandre i jernet. Lukk igjen lokket og stek i omlag 2 minutter. Ta ut skivene fra jernet og legg på en tallerken. Server med vafler og kokoskrem.

NB: Oppskriften er ærlig og redelig rappet fra Vaffeldagen.no

tabola

No posts to display