Du stemmer FrP eller støtter Listhaug fordi du er redd

0
271

Det er liten tvil om at redsel selger, det er ikke uten grunn Dagbladet hver eneste år skriver artikler om hvor farlig det er med flott. Det selger aviser og det selger politikk, men bare for det ytterste høyre.

Det vi ser i USA nå er et resultat av at politikere og deres mediekanaler bevist i årtier har spilt på frykt. Og det i en periode hvor det aldri har vært bedre. Vi lever lengre, og er mindre utsatt for vold og fare, men vi er likevel redde.

Undersøkelser gjort av universitet Yale presentert av den amerikanske tv kanalen MSNBC viser at frykt driver folks politiske holdninger mot høyre.

Føler vi oss trygge går samfunnet i humanistisk retning, er vi redde beveger vi oss bort fra demokrati og tar en kraftig høyresving.

Vi er redde for det ukjente

Politikere på ytterste høyre vet at eneste mulighet for å få med seg folk er å skremme dem og hvis ikke virkeligheten er skremmende nok er det bare å lyve, eller blåse opp de farene som faktisk er der.

Faktisk kunnskap er eneste virkemiddel mot denne strategien. Det er Ikke uten grunn at utdannelse er diktatorens verste fiende.

 

Folk uten kunnskap kan du kjøpe med knapper og glansbilder, du kan få dem til å støtte politikk som helt klart er en ufordel for dem selv. Man kan si det er neste ironisk at de som trenger en stor stat, med godt utviklet sosiale støtteordinger er de som er mest imot, mens de som trenger den minst, de med høyest utdannelse og suksess generelt er for å hjelpe de svakeste.

Ikke noe sted i verden er det tydeligere enn i rustbeltet i USA. De har enorme problemer, med fattigdom, rus og vold, de har virkelig et behov for hjelp og stemte overveldende for Donald Trump som gjør det motsatte av å hjelpe.

Vi ser det samme i Norge, men i mindre grad. FrP velgerne er de som har minst nytte av skattelette for de rikeste, likevel er det de som er mest for. Hvis du regner inn avgifter så har gjennomsnittet i Norge fått 0 i skatte og avgiftslettelser.

Dunning-Kruger

I en gruppe er det alltid de 10 % som vet minst som tror de har de beste løsningene og ønsker å ta føringen. Det kalles Dunning-Kruger effekten.

En rekke forsøk viser dette: En gruppe mennesker får informasjon om et problem, noen får vite alt og noen vet nesten ingenting. Det ingen av dem vet er hvor mye de andre vet.

Når problemet så skal løses er det ikke de som vet mest som tar føringen. – Det er overraskende nok de som vet aller minst som i tror de vet best og tar føringen.

Enkle og feilaktige løsninger trumfes igjennom fremover kompliserte svar som reduserer omfanget av det problemet gruppen ble presentert for.

De som fikk minst informasjon og dermed var idiotene i forsøkene klarte heller ikke å skifte mening etter de fikk fortalt hva de var med på.

Hvis du tror på følgende tilhører du de 10 % av befolkningen som vet minst:

  • At den største trusselen mot ditt liv er muslimske terrorister.
  • At vi trenger atomvåpen
  • At skattelette til de aller rikeste gir deg bedre økonomi.
  • At russerne kommer og tar oss.
  • At klimaendringene ikke er reelle og at vi kan kjøre på akkurat som tidligere.

Det er det som gjør de ignorante farlige, i tillegg til enkle løsninger er at de bygger opp et sinne som gjør at de tar dårlige valg på vegne av alle.

Listhaug sitt angrep på Arbeiderpartiet må sees i sammenheng med behovet for å skremme oss til å stemme på dem. FRP fikk den reaksjonen de ønsket og gjorde et hopp på meningsmålingene, et hopp som var større enn på veldig lenge.

Selvsagt er ikke Arbeiderpartiet mer opptatt av å støtte terrorister enn å ta vare på rikets sikkerhet, det er ikke uten grunn reaksjonene har vært så sterke. – At man skal få hatpropaganda fra Norges justisminister ville vært utenkelig for ikke så mange år siden. Grensene for hva som er ok å si og mene flyttes ettersom virkningene av en mer redd befolkning blir tydeligere.

Listhaug har mottatt et hav av blomster fra nynazister som er veldig fornøyd med arbeidet med å holde Norge hvitt. De liker at hun tok oppgjør med Arbeiderpartiet på samme dag som premieren på filmen om Utøya.

Nå prøver Listhaug å ro seg tilbake på tørt land med følgende Facebook melding:

«Jeg har nå fått flere hundre blomsterbuketter. Jeg har lest kortene og ser blomsterhilsener fra vanlige folk med all mulig partitilhørighet fra hele landet. Det setter jeg stor pris på. Jeg ser likevel at noen i enkelte ytterliggående grupper også har tatt initiativ til å sende meg blomster. Det synes jeg ikke noe om. Jeg tar fullstendig avstand fra hatefulle grupper på Facebook, grusomme organisasjoner som Vigrid, og enkeltpersoner som sprer hat gjemt bak et tastatur.»

Dette er «Slå ring om Norge.»

 

Orker ikke slemminger mer, vi får inderlig håpe at vi neste uke har en ny justisminister.

tabola

No posts to display