Russisk Bjørn til besvær

0
424

Etter en uke med å forsøke å mene noe om tingenes tilstand både i kongeriket Norge og utenfor, er jeg helt utslitt. Man kan virkelig lure på hva slags mennesker som orker å bli journalister. Å bli deprimert må jo være uungåelig og det er nok ikke usannsynlig at journalister knasker en del antidepressiva.

Krisene står i kø. Grusomme henrettelser, ekstremisme av alle slag, naturkatastrofer, global oppvarming, krig, borgerkrig, terror, massedrap, etnisk rensning, lynsjinger, krigsretorikk, og til og med rasling med atomvåpen. Nå snakker man ikke bare om en ny kald krig. Neida. Storbritannias statsminister David Cameron snakker sågar om 1939. Om ikke å gjøre den samme feilen en gang til, og Putin, han blir for sikkerhets skyld sammenlignet med Hitler in persona.

Dessuten lurer jeg på hva historien har lært oss. Nå er det vel nummeret før Nato finner ut at de skal opprette base i gorkijparken. Ingen steder er tydeligvis nærme nok for vestens maniske Russlandfobi. I mens tar vår egen utenriksminister sin aller mest rynkete mine på seg, og fører Norge enda dypere inn i en internasjonal økonomisk straffepakke mot Russland. Børge Brende skal legge den russiske bjørnen over fanget og gi ham ris.

Kunne det være mulig å forsøke å se dette litt fra Russlands side? Hvordan ville du reagert om noen plutselig bare stilte seg to centimeter fra ansiktet ditt og urinerte deg nedover leggen? Og hvor smart er det nå egentlig å ha en bjørn på fanget?

Jeg tror det kunne være en god ide å ansette et knippe gråhårede lektorer i historie rundt omkring i departementene. Sånn i stedet for politiske rådgivere som gikk ut av videregående skole i fjor.

Noen som har levd en stund og kunne forklare våre politikere hva som har hendt før og se litt på hvorfor ting har gått som det har gått. Kanskje få våre folkevalgte til å besinne seg litt. Kanskje forsøke å få vår egen Børge Brende til å forstå litt av Ukrainas historie, og se hvor tett sammenvevd den er med russisk historie. Slike politiske floker løses ved knyte dem opp, ikke stramme til renneløkka.

Ved å studere historien kunne man også se at Russland ikke har videre tradisjon for å la seg diktere, hverken av andre stormakter eller miniputtland som Norge. For en del år siden var det en europeisk stormakt som forsøkte seg på akkurat det. Resultatet kjenner vi. Russland skjøv Tyskland tilbake, hærtok samtidig halve Europa og ble til Sovjetunionen.

Nå straffer vi Russland ved å knipe inn på handelen og skape krise på strategiske områder i russisk økonomi. Er alvorlige økonomiske problemer i en stat en god løsning for ro og fred? Ikke vet jeg. Jeg er jo ikke politiker.

Såpass vet jeg imidlertid at ingen bjørner sover året rundt. Det lærte jeg allerede som barn. De må jo ut av hiet sitt innimellom. Men bjørner på tom mage kan være både gretne og uberegnelige. Selv ville jeg kanskje godsnakket litt og gitt den halve nistepakka mi, fremfor å smelle med kjeften og bombardere den med stein.

Den russiske bjørnen er ikke egnet hverken for sirkus eller zoologske haver. Og det hjelper faktisk ikke å klatre opp i toppen av tre og kaste kongler i huet på den, hvis du først har terget den på deg.

 

 

 

tabola

No posts to display