mandag, april 12, 2021

Nå er nominasjonene til Nordisk Råds filmpris klare

Må lese

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Fem land, fem filmer, en pris. Det blir den kritikerroste Blind, representert ved regissør og manusforfatter Eskil Vogt og produsentene Hans Jørgen Osnes og Sigve Endresen, som deltar i kappløpet om den anerkjente Nordisk råds filmpris 2014.

 

Blind konkurrerer med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene: Sverige, Finland, Danmark og Island, om den gjeve filmprisen.

Den norske juryen består av Silje Riise Næss, Kalle Løchen og Britt Sørensen. I sin begrunnelse sier de følgende:

Eskil Vogt er kjent for sitt manussamarbeid med Joachim Trier. Når han nå langfilmdebuterer som regissør, er det med en slående original, dristig og morsom film om en blinds forestillingsverden. Ellen Dorrit Petersen spiller med bravur og fandenivoldskhet en kvinne som isolerer seg med sin datamaskin etter å ha mistet synet. Med den skriver hun fram to karakterer som lever ensomme liv, samtidig som hun dikter rundt sitt eget. Vogts bemerkelsesverdige manus er blitt til en leken, utfordrende og visuelt vakker film, og en fin og sår betraktning av menneskelighet.

Med regidebuten Blind har Eskil Vogt blant annet vunnet manusprisen under Sundance Film Festival i januar, Talent Grand Prix under filmfestivalen CPH PIX i København og Blind ble kåret til beste europeiske film i Berlinalens Panorama-program. Blind mottok også The Golden Tulip Award på Istanbul IFF 2014, FIPRESCI-prisen på OFF Plus Camera IFF2014 og Silver Méliès for den beste europeiske film på Neuchâtel International Fantastic Film Festival. I august mottok filmen fire Amanda-priser, blant annet for Beste regi og Beste kvinnelige hovedrolle.

Oslo kino har igjen satt opp Blind på Kino Victoria.

Den prestisjefylte Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.

De øvrige nominerte filmene er:

Danmark:

Nymphomaniac

Regi: Lars von Trier

Manus: Lars von Trier

Produsent: Louise Vesth

Finland:

Betoniyö (Concrete Night)

Regi: Pirjo Honkasalo

Manus: Pirjo Honkasalo, Pirkko Saisio (etter hennes egen roman)

Produsent: Mark Lwoff, Misha Jaari

Island:

Hross i oss (Om hester og menn)

Regi: Benedikt Erlingsson

Manus: Benedikt Erlingsson

Produsent: Friðrik Þór Fridriksson

Sverige:

Turist

Regi: Ruben Östlund

Manus: Ruben Östlund

Produsent: Erik Hemmendorff, Marie Kjellson, Philippe Bober

– De fem nominerte filmene representerer kremen av moderne nordisk kino. Deres fremstilling av menneskelige følelser og naturkrefter viser et overraskende mangfold. Sammen med våre partnere er Nordisk Film & TV Fond stolte av å vise disse filmene for publikum i de fem nordiske landene, før vinneren annonseres i oktober. Sier Petri Kemppinen, administrerende direktør i Nordisk Film & TV Fond.

Om Nordisk råds filmpris

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 11. gang. I fjor mottok Thomas Vinterberg prisen for Jakten, og tidligere år har den gått til markante filmer som Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levande (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002).

Etter at de fem nordiske filmene er offentliggjort går en fellesnordisk jury sammen for å velge årets prisvinner. I den nordiske juryen er hvert land representert med ett medlem. Den nordiske juryen består i 2014 av Per Juul Carlsen (Danmark), Jaana Puskala (Finland), Kristín Jóhannesdóttir (Island), Silje Riise Næss (Norge) og Jannike Åhlund (Sverige).

I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Samtlige vinnere offentliggjøres på Nordisk Råds sesjon i Stockholm 29. oktober.

- Advertisement -

Siste nytt

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle kampene fra Allsvenskan vil i...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan også være interessant å følge...

LG stanser produksjonen av smarttelefoner

Det kommer ikke som noen overraskelse på noen som følger med på mobilmarkedet at LG Electronics nå stanser produksjon og salg av...

Mino Raiola benekter de krever 400 millioner rett i foret!

Den seriøse spanske sportsavisen Marca slapp nyheten om at agenten til Erling Braut Haaland Mino Raiola og pappa Alf Inge Håland...

More Articles Like This