fredag, april 23, 2021

Per du lyver – kroppen avslører ikke løgn likevel

Må lese

Almaas og Follestad skal bygge hus på TV

Jon Almaas og Erik Follestad ble noe uventet gode venner under fjorårets 71° nord. Nå får de sitt...

Fjerner ikke «Financial Fair Play»

Det er ikke aktuelt å fjerne regelen som har "plaget" de aller rikeste klubbene en stund. Financial...

Sjokokirsj er tilbake

Hva kan være bedre om våren enn iskrem? SjokoKirsj har vært en av de mest etterspurte klassikerne...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Vi har alle en oppfatning om at kroppsspråk avslører om folk lyver eller ikke, vi leter etter fysiske tegn som at man ser bort, fikler med noe eller virker usikker. Utallige ganger har vi sett på filmer og i referater fra rettssaker at kommentarer som han/hun virker usikker og piller seg i håret. Vedkommende er da helt sikkert skyldig i løgn.

Så neste gang du ser en pekefinger som den Bill Clinton kom med i forbindelse med Monica Lewinsky saken, så kan du ikke ut ifra den avgjøre om det snakkes sant eller ikke.

Forskere har nå funnet ut at det ikke stemmer, faktisk så har deres undersøkelser vist at politifolk som benytter seg av teknikker for å se om noen lyver avslører færre løgner enn de som har fokus på hva som blir sagt.

Fysiske tegn på løgn er ekstremt svak og upålitelig, og forskernes eksperimenter viser at politifolk se etter tegn på nervøs oppførsel , faktisk mindre i stand til å oppdage løgnere , enn sine kolleger som lytter mer til ordene .

– I USA støtter man seg til på noen teknikker som tar sikte på å avsløre nervøs adferd , men det er ingen reelle empiriske bevis på at det fungerer,  ditt valg av ord avslører om du lyver. Dette er fordi, ifølge Samantha Mann  ved Universitetet i Portsmouth, at vi undertrykker vår nervøsitet når vi lyver .

– De fleste løgnere vil være engstelig for å bli oppdaget, og det vil i teorien føre til den type atferd som de fleste forventer fra en løgner, for eksempel , som stammer til å ta pauser eller ikke ser deg i øynene , sier Samantha Mann.

Men fordi vi alle bare kobler denne typen oppførsel for å lyve, undertrykker så vi – bevisst eller ubevisst – den slags oppførsel.

– De fleste tror at de gjør flere av disse nervøse bevegelsene når de lyver. Men når vi ser på det, viser det seg at vi faktisk gjøre mindre nervøse bevegelser.

– En grunn er at det krever mer av oss å lyve, og så har vi en tendens til å bruke mindre energi på kroppsspråk. Resultatet er at vår nervøse atferd faktisk er undertrykt, slik at folk faktisk har en tendens til å sitte mer stille når de lyver, men det er bare ikke en pålitelig skilt som sier Samantha Mann.

Samantha Mann og hennes kolleger har også undersøkt om løgnere ser mer bort, men det viste seg ikke å være tilfelle.

Våre hjerner jobber på høygir når man lyver, Universitet i Portsmouth, England har funnet ut av hvordan du steg for steg kan avsløre en løgn.

For eksempel, vi spurte folk til å fortelle sin historie baklengs. Vi er vant til å huske og fortell i den rekkefølgen de skjedde, og forskning viser at når du spør folk til å fortelle en historie bakover, så vil vi gjerne fortelle gi litt ekstra informasjon, fordi vi rett og slett husker flere og andre detaljer når vi må fortelle baklengs. »

”En løgn har man ikke opplevd, derfor får man ikke intuitivt noen nye detaljer, som kan legges til. Dette betyr at løgnere ofte bare gjentar den første historien som de har utarbeidet. »

Dette er det motsatte av hva alle tror i dag, vi tenker at når noen kommer med mer eller annen informasjon andre gang de forteller så er det et bevis på løgn.

Spør uventede spørsmål

Løgnere er generelt mer overbevisende når de har forberedt seg, og det er svært vanlig å gjøre.

Dette kan motvirkes ved å stille uventede spørsmål som de sannsynligvis ikke har blitt utarbeidet.

«Hvis for eksempel, de forteller at de har vært i en restaurant, så for eksempel kan du spørre dem om dette stedet. Hvor nærme satt du døren, hva kan du se fra der du satt, eller tids spørsmål som: hvor lang tid tok det før bestillingen kom, «sier Samantha Mann.

La folk spille djevelens advokat

Samantha Mann og hennes kolleger har selv utviklet et verktøy som kan hjelpe oss til å avsløre om folk har de holdningene de hevder å ha.

fakta

Vær på vakt mot mennesker med intense øyne!

Samantha Mann har i en rekke intervjuer at hun har gjort for studien, la merke til at mange har en tendens til å stirre intenst på henne når de må være overbevisende.

«Det er særlig i de forsøkene har rapportert at de er spesielt flinke til å lyve. De ser ofte veldig intenst på meg på den ene siden skal vises troverdig og på den annen side, fordi de må holde et øye med om jeg kjøper den historien. »

‘Hvis, for eksempel, en abort motstander, kan du be dem om å ligge og i stedet argumentere for retten til abort, » forklarer Samanth Mann.

«Hvis de ikke er faktisk abort motstandere, så sikkert de vil faktisk nødt til å si sin ærlige mening, og det krever at de tenker mer på hva de sier fordi de har for å uttrykke sin rett posisjon, men samtidig at det ser ut som om det er noe de vil gjøre. ‘

- Advertisement -

Siste nytt

Almaas og Follestad skal bygge hus på TV

Jon Almaas og Erik Follestad ble noe uventet gode venner under fjorårets 71° nord. Nå får de sitt...

Fjerner ikke «Financial Fair Play»

Det er ikke aktuelt å fjerne regelen som har "plaget" de aller rikeste klubbene en stund. Financial Fair Play betyr at det...

Sjokokirsj er tilbake

Hva kan være bedre om våren enn iskrem? SjokoKirsj har vært en av de mest etterspurte klassikerne fra Hennig-Olsen Is. 35 år...

Ferrari skal bygge elbiler

Det er en særdeles stolt sjef for det italienske bilmerket Ferrari som snakket til generalforsamlingen over zoom nå i helgen. - Ikke...

Chris Smalling med familie utsatt for væpnet ran

Det er en forbausende avslappet Chris Smalling som forteller om ranet som han og hans familie ble utsatt for i sitt eget...

More Articles Like This