På tide å rømme Tyrkia

0
183

Det som skjer i Tyrkia nå er bare begynnelsen, det kommer til å bli mye verre, landets epoke som sekulært land er mest sannsynlig over. Tyrkias president Erdogan var allerede på god vei i ikke demokratisk retning med samme påskudd som alle andre som ønsker total makt. En felles ytre fiende. Erdogan som er en konservativ muslim benytter de samme metodene som konservative kristne i USA og ytterste høyre i Europa i sitt korstorg mot menneskelige friheter.  Erdogan er eneste som kan redde Tyrkia fra terroristene og ISIS.

Det mislykkede kuppforsøket for litt siden var startskuddet for den mest omfattende utrensking av politiske motstandere og intellektuelle i Europa siden andre verdenskrig. Sammenlignende med det som skjedde i Hitler Tyskland i årene som ledet opp til krigen er tydelige og skremmende. Denne historien kjenner vi slutten på.

En gammel mann med overbevisning om sin egen ufeilbarlighet blir livsfarlig når han kan rettferdiggjøre sine handlinger. De som blir fratatt sine stillinger og satt i fengsel nå er ikke bare soldater som har deltatt i kuppforsøket, det er intellektuelle som ønsker at landet skal bevare sitt demokrati og den humanistiske arven etter Atatürk. Et demokratisk Europa må støtte det Tyrkiske folk, ikke en demagog på vei til å skape et diktatur.

Tyrkia var inntil nylig en blomstrende økonomisk stormakt og en viktig alliert for Europa, samtaler om medlemskap i Eu er i full gang med flyktningene avtalen som storpolitisk rakettmotor. Det er store ting som nå er i fare på grunn av Erdogan sitt enorme maktbehov, ikke bare for Tyrkias 76 millioner innbyggere, men også for here resten av verden.  Forhandlingene om Eu medlemskap kommer til å stoppe opp og dermed er grunnlaget for flyktningavtalen borte.  Årsaken til historisk lave asylsøkertall i Norge ligger ikke i Sylvi Listhaug sin politikk, men i den muren som EU har satt opp og en viktig brikke i den muren, avtalen med Tyrkia.

Hvis ikke en kursendring kommer umiddelbart, noe som er lite trolig, vil Tyrkia, stagnere økonomisk.  Erdogan vil på samme måte som Putin i Russland gi andre skylden for. Den «europeiske» delen av Tyrkia vil oppleve store endringer og innskrenkninger i sine friheter.

Har du eiendom i Tyrkia, selg deg ut og kom deg hjem, planlegger du ferie, reis et annet sted og arbeider du med import eller eksport til Tyrkia kom deg hjem fra ferie og arbeid intensivt med å finne andre løsninger.

Det er store demonstrasjoner over hele landet for demokrati og for bevaring av det sekulært samfunn, vi kan håpe de vinner frem, men det ser ekstremt dystert ut. Rapporter om tortur, ulovlig fengsling, forsvinninger og titusenvis av oppsigelser av dommere, aktorer, lærere, journalister og politi.

Tyrkia er ute og kjøre, i beste fall varer dette i noen få år, mest sannsynlig veldig, veldig lenge.

515168_Turkish-soldiers
Tyrkiske soldater; gir man blaffen i menneskerettigheter er det slik man behandler sine fanger
tabola

No posts to display