torsdag, juli 28, 2022

Ny historisk vandrerute åpner i Tafjordfjella

Må lese

Ny historisk vandrerute åpner i Tafjordfjella

Mot slutten av 2. verdenskrig lå tre menn i skjul i Tafjordfjella i nærmere et år for...

LEGO presenterer «The Office»

For bare kr 1459 kan du leve deg inn i "The Office" og gjennom LEGO lage dine...

Errol Musk, den ‘grusomme’ faren som har begått ‘alle forbrytelsene du kan tenke deg’

Pappaen til verdens rikeste mann Errol Musk får virkelig passet sitt påskrevet av sønn og Tesla...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Mot slutten av 2. verdenskrig lå tre menn i skjul i Tafjordfjella i nærmere et år for å gjennomføre en større sabotasjeaksjon. Nå kan du gå i deres fotspor langs den historiske Fieldfareruta.

Fieldfare-ruta baserer seg på bevegelsene til motstandsmennene Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther under siste delen av 2. verdenskrig, da de skulle utføre en sabotasje-operasjon mot tyskernes kommunikasjonslinjer i Romsdalen.

Les: LEGO presenterer «The Office»

– Dette er en fantastisk tur gjennom et utrolig spennende område for alle som er interessert i krigshistorie. Historien til motstandsmennene som bodde her og den unike Fieldfarehytta under den bratte bergskrenten er gir turen en ekstra dimensjon, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang. 

Viktig samarbeid 

De historiske vandrerutene kombinerer kulturarv og naturopplevelser, og er et samarbeid mellom Riksantikvaren og Den Norske Turistforeningen (DNT). Den 6. august åpner Fieldfare-ruta i Tafjordfjella, som er den 15. ruta i dette tilbudet. I september åpner også Postruta over Finnmarksvidda.   

– Historiske vandreruter er et prosjekt som vi setter stor pris på hos Riksantikvaren. Det gir mange mennesker mulighet for å få gode kulturmiljøopplevelser i naturen. Det er en glede at vi kan åpne to nye historiske vandreruter i år sammen med DNT, med Fieldfare-ruta som den første. På denne ruta får man både oppleve den viktige historien fra motstandskampene under andre verdenskrig, og den vakre naturen i Tafjordfjella, sier riksantikvar Hanna Geiran. 

Les: Barcelona fortsetter å kjøpe, denne gangen matcher de Chelsea sitt bud på 700 millioner

Krigshistorie og kulturminner 

Ruta går fra Zakariasvatnet i Tafjord til Reindalseter via Rønnebergråsa i Hulderkoppen over til Veltdalen og Fieldfarehytta. I Veltdalen finnes det et lite museum over anleggsarbeidet i forbindelse med kraftutbygging på 1920-tallet. Dette museet inneholder også gjenstander brukt under Operasjon Fieldfare under andre verdenskrig. Derifra kan man velge å gå flere ruter, for eksempel til Pyttbua, Vakkerstøyleneller Torsbu, som alle ble brukt til proviantering og opphold. 

Langs ruta er det også et stort antall kulturminner fra tidligere tider, boplasser, steinbuer, fangstgraver og -anlegg som er mange tusen år gamle. Det er DNT Sunnmøre som har ansvaret for hyttene og rutene i området.  

– Vi er veldig glade for at det omsider er kommet en Historisk Vandrerute i vårt område, og håper det vil bidra til å bevare historien om hendelsene som fant sted i Tafjordfjella for ettertida, og at den når ut til et større publikum, sier Tone Drabløs i DNT Sunnmøre. 

Åpning 6. august 

Generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang og avdelinsdirektør hos Riksantikvaren, Elisabeth Dahle vil stå for den høytidelige åpningen, som skjer på Reindalseter den 6. august.  

I forbindelse med åpningen vil det bli arrangert en dagstur til Hulderkoppen via Rønnebergråsa, som alle kan være med på. Samtidig vil det også starte en 4 dagers fellestur til Veltdalen og Fieldfarehytta med retur til Reindalseter via Nedre Veltdalen. 

Les mer om Fieldfareruta på lokalhistoriewiki.
Se hele ruta her: https://ut.no/turforslag/1112156844/fieldfare-ruta-i-tafjordfjella-historisk-vandrerute

- Advertisement -

Siste nytt

Ny historisk vandrerute åpner i Tafjordfjella

Mot slutten av 2. verdenskrig lå tre menn i skjul i Tafjordfjella i nærmere et år for...

LEGO presenterer «The Office»

For bare kr 1459 kan du leve deg inn i "The Office" og gjennom LEGO lage dine egne historier og underholdende og...

Errol Musk, den ‘grusomme’ faren som har begått ‘alle forbrytelsene du kan tenke deg’

Pappaen til verdens rikeste mann Errol Musk får virkelig passet sitt påskrevet av sønn og Tesla eier Elon Musk.

Mannen bak James Bond-temaet Monty Norman er død

Monty Norman skrev Agent 007s umiskjennelige gitarmelodi. Nå er han død etter kort tids sykdom Den britiske komponisten Monty...

Britiske myndigheter har fersket at Bernie Ecclestone har gjemt unna milliarder

Det er lite trolig Bernie Ecclestone kommer til å sone noe tid i fengsel til det er 91 åringen for gammel. -...

More Articles Like This