I 2017 var Norge på førsteplass på FN sin liste over verdens lykkeligste land, i fjor havnet vi på 6.plass og i år er vi helt nede på 8.plass.

Fortsetter det slik er vi snart ute av topp 10. – Dette er verdens lykkerapport 2022. Finland er uten sidestykke når det kommer til lykke og tilfredshet blant folk.

World Happiness Report , altså rapporten om de lykkeligste landene i verden, er basert på to sentrale ideer: at vurderingen av lykke eller liv kan måles ved meningsmålinger, og at forfatterne kan identifisere sentrale determinanter for trivsel og velvære. dermed forklare mønstrene for livsvurdering av stater. Forfatterne håper denne informasjonen kan hjelpe land med å utforme retningslinjer for å oppnå lykkeligere samfunn.

Dette initiativet bruker globale undersøkelsesdata for å rapportere hvordan folk vurderer sine egne liv i over 150 land.

Les på Popidol: Jack White med nytt album

Hva ser rapporten etter?

«Tidligere rapporter så på sammenhengen mellom folks tillit til regjeringen og institusjonene for lykke. Funnene viser at lokalsamfunn med høy grad av tillit er lykkeligere og mer motstandsdyktige i møte med en lang rekke kriser», skriver forfatterne i fredagens pressemelding. «Årets rapport kommer under COVID-19-pandemien som snudde liv rundt om i verden.»

John F. Helliwell er en kanadisk økonom og redaktør av World Happiness Report. «Vi oppdaget i 2021 en bemerkelsesverdig global vekst i alle de tre godhetshandlingene som ble overvåket i Gallups verdensmåling. Stranger Aid, frivillighet og donasjon i 2021 var veldig populære i alle deler av verden, og nådde nivåer som var nesten 25 % høyere enn pre-pandemisk prevalens. Denne bølgen av vennlighet, som var spesielt stor når man hjalp fremmede, er et sterkt bevis på at folk reagerer på å hjelpe andre i nød, og dermed skaper mer lykke for mottakerne, gode eksempler for andre å følge, og et bedre liv for seg selv. «

Vinnere

Hvis du vurderte å satse, ville du nesten helt sikkert satset pengene dine på et av de nordiske landene.

Og det var godt å være ferdig.

Finland er den lykkeligste nasjonen i verden for femte år på rad. Landet har alltid hatt høye posisjoner i rangeringen, men i 2022 var det langt foran sine konkurrenter.

Les: Hva gjør Finland til det lykkeligste landet i verden … nok en gang?

Andreplassen har ikke endret seg ettersom Danmark fortsetter å komme på sølvplass, men så tar Island en ren pallplass i Norden og rykker opp en plass fra i fjor til tredje.

Topp ti:

 1. Finland
 2. Danmark
 3. Island
 4. Sveits
 5. Nederland
 6. Luxembourg
 7. Sverige
 8. Norge
 9. Israel
 10. New Zealand

De neste fem er Østerrike, Australia, Irland, Tyskland og Canada, i den rekkefølgen. Dette markerer en betydelig nedgang for Canada, som var femte for ti år siden.

Resten er USA på 16. plass (opp fra 19. i fjor), Storbritannia og Tsjekkia er fortsatt på 17. og 18. plass, fulgt av Belgia på 19. og Frankrike på 20. plass.

Les: Europeiske land illustrert av Zackabi

«Grunnlaget for lykke er fred, trygghet og forutsigbarhet. Finland har gjort en konsekvent, langsiktig innsats for å utvikle systemer for å støtte personlig lykke, sier Severi Keinälä, Finlands generalkommissær på Expo 2020 Dubai, etter å ha hørt resultatene av 2022-rapporten.

«Pandemien har ikke bare ført til smerte og lidelse, men også økt sosial støtte og vennlighet. Når vi kjemper mot sykdom og krig, er det spesielt viktig å huske det universelle ønsket om lykke og individers evne til å støtte hverandre i tider med stor nød, heter det i en uttalelse publisert på

Selv om denne rapporten viste en klar økning i den nevnte vennligheten, viljen til å gi hjelp og støtte – som bekreftet av initiativer rettet mot å hjelpe ukrainske flyktninger – bestemte økonomer i sine sammendrag av rapporten å appellere til politikere og verdensledere. De bemerket at folks lykke også avhenger av deres avgjørelser.

Ifølge forfatterne samler World Happiness Report hvert år «data fra de tre foregående årene med forskning for å øke prøvestørrelsen og sikre større nøyaktighet.»

«Tilgjengeligheten av femten år med data som dekker mer enn 150 land er en unik mulighet til å gjennomføre en inventar. De tre største økningene ble registrert i Serbia, Bulgaria og Romania. De verste tapene ble registrert i Libanon, Venezuela og Afghanistan, sa de.

De minst lykkelige landene i verden – topp ti

Det er selvsagt ingen vits i å nedverdige land, men her er landene som lå i de laveste lykkeplasseringene av de 146 landene som ble undersøkt.

 1. Zambia
 2. Malawi
 3. Tanzania
 4. Sierra Leone
 5. Lesotho
 6. Botswana
 7. Rwanda
 8. Zimbabwe
 9. Libanon
 10. Afghanistan

– Helt nederst på rangeringen ligger samfunn som lider under konflikt og ekstrem fattigdom. Afghanere vurderer livskvaliteten sin til 2,4 på en ti-punkts skala. Det er en viktig påminnelse om den materielle og ikke-materielle skaden forårsaket av krig og understreker den grunnleggende betydningen av fred og stabilitet for menneskelig velvære, sa Jan-Emmanuel De Neve, belgisk økonom og professor ved Oxford University i en offisiell kunngjøring.

I møte med disse ordene, lød setningen laget av økonom Jeffrey Sachs, direktør for Center for Sustainable Development ved Columbia University, enda mer. «Politikk bør rettes slik de store vismennene for lenge siden påpekte: mot folkets velferd, ikke herskerne,» husket Sachs.

f7.no -> adds
tabola