Nasjonalballetten tar dansen ut i naturen

0
97
Nasjonalballetten i det fri finner sted på historiske Linderud gård. Foto: Erik Berg

Før sommeren danset de utenfor sykehjem, i skolegårder, på taket av Operaen og på toppen av et fjell. Nå skal Nasjonalballetten danse på Linderud gård i Groruddalen.

– En positiv konsekvens av korona og at operahuset ble stengt, er at vi for alvor har oppdaget hvor fint det er å sette opp ballettforestillinger utendørs. Møtet mellom publikum, utøvere og natur er magisk, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Les: Deler ut småpenger i coronastipend

Startet på et sykehjem

Å se ballettkarakteren Giselle bli danset med vind i skjørtet utenfor et sykehjem gjorde stort inntrykk på ballettsjefen. Siden det har hun planlagt en rekke utendørs-forestillinger.

Etter 45 forestillinger med Nasjonalballetten kommer! på blant annet institusjoner, et fengsel, toppen av et fjell, i Oslo, Viken, Innlandet og Vestland, ble vårsesongen avsluttet med We are better now? på taket av Operaen. Nå går turen til enda et sted Nasjonalballetten aldri har satt opp forestillinger før, i den historiske hagen på Linderud gård. Fra 22. til 29. august danses Nasjonalballetten i det fri, en forestilling der ballett og mystikk møtes.

To verdenspremierer

Med trærne som kulisser befolkes scenen av feer og ånder fra ballettens verden. På programmet står utdrag fra de romantiske ballettene Giselle og Sylfiden og nyskapte verk av Anaïs Touret og Kaloyan Boyadjiev.

Anaïs Touret er danser i Nasjonalballetten og i ferd med å etablere seg som koreograf. Tidligere i år lagde hun Let’s Play for Nasjonalballetten UNG og nå skaper hun Wagō for en gruppe mannlige dansere til musikken fra japanske trommer. Også Boyadjiev er danser og koreograf, og han står blant annet bak Nasjonalballettens nøtteknekker. Nå lager han Fair enough for en gruppe kvinnelige dansere til nyskrevet musikk av den amerikansk-russiske komponisten Lera Auerbach.

Idealrollen for en ballerina

Giselle og Sylfiden er blant de ypperste av de romantiske ballettene. Nasjonalballetten danser andreakten av Giselle, den hvite akten, med såkalte wilier – spøkelsesjomfruer – på rekke og rad. Giselle er blitt kalt idealrollen for en ballerina, og nå danses den av Melissa Hough, Maiko Nishino og Grete Sofie Borud Nybakken. I Sylfiden flytter vi oss til det skotske høylandet, der James følger etter en sylfide, en luftånd, ut i skogen.

Da de sju forestillingene ble lagt ut i salg i juni, ble billettene revet bort på få dager, og på fredag ble fire ekstraforestillinger lagt i salg. Fortsatt er det ikke lov å samle flere enn 200 publikummere.

Premiere lørdag 22. august. 

tabola

No posts to display