NASAs James Webb-teleskop har oppdaget at en jordlignende eksoplanet ikke har noen atmosfære!

0
18

NASAs James Webb Space Telescope tillot forskere å måle temperaturen på en steinete eksoplanet og fant ut at den ikke har noen atmosfære!

Planeten, kalt TRAPPIST-1 b, er en av syv steinplaneter på størrelse med Jorden som går i bane rundt en nærliggende stjerne.

Webbs Mid-Infrared Instrument (MIRI) var i stand til å måle planetens termiske energi i form av infrarødt lys for å fastslå at den når en temperatur på 500 Kelvin (ca. 450 grader Fahrenheit).

«Dette er den første oppdagelsen av noen form for lys som sendes ut av en eksoplanet så liten og så kald som steinete planeter i vårt eget solsystem,» sa NASA i en uttalelse.

«Dette resultatet representerer et viktig skritt for å avgjøre om planeter i bane rundt små aktive stjerner som TRAPPIST-1 kan opprettholde atmosfæren som trengs for å støtte liv. Det lover også godt for Webbs evne til å karakterisere eksoplaneter på størrelse med Jorden i den tempererte sonen med MIRI. Disse observasjonene utnytter virkelig Webbs mid-infrarøde evner, sier Thomas Greene, hovedforfatter av studien publisert i tidsskriftet Nature.

Ingen tidligere teleskop hadde følsomhet for å måle slikt svakt lys i midten av infrarødt!

Tidlig i 2017 annonserte astronomer oppdagelsen av syv steinplaneter som går i bane rundt en ultrakald rød dverg (eller M-dverg) 40 lysår fra Jorden.

Det som er uvanlig med planeter er deres likhet i størrelse og masse til de indre, steinete planetene i vårt solsystem. Selv om de alle går i bane mye nærmere stjernen sin enn noen av planetene våre går i bane rundt solen, mottar de sammenlignbare mengder energi fra sin lille stjerne.

TRAPPIST-1 b, den innerste planeten, har en baneavstand på omtrent en hundredel av Jorden og mottar omtrent fire ganger mer energi enn Jorden mottar fra Solen.

Selv om den ikke er i systemets beboelige sone, kan observasjoner av planeten gi viktig informasjon om søsterplanetene, så vel som andre M-dvergsystemer.

«Det er ti ganger flere slike stjerner i Melkeveien enn sollignende stjerner, og steinete planeter er dobbelt så sannsynlig å ha steinete planeter som sollignende stjerner,» forklarte Greene. «I tillegg er de veldig aktive – de er veldig lyse når de er unge og avgir bluss og røntgenstråler som kan ødelegge atmosfæren.»

tabola

No posts to display