Månen har gjennom menneskets historie vært forbundet med mystikk. Forskning forsikrer oss om at vi er upåvirkelige av månens ulike faser. Er du alene ute i skogen, ved sjøen eller på fjellet når fullmånen lysende ruver over deg, forstår du allikevel hvor kraftfullt våre forfedre må ha opplevd denne giganten. Føler du deg også litt rar ved fullmåne?

Troen på månefasenes ulike påvirkning på mennesket, kan vi spore i kulturer over hele verden. I våre urbane og kunstig opplyste omgivelser mister månen noe av sin mystikk. Men virker den fortsatt inn i livene våre? Historier om varulver og vampyrer er skremmende eksempler på fullmånens påvirkningskraft, og tidligere trodde man at sinnssykdom var fremkalt av fullmånen. Det moderne mennesket streber etter å bortforklare fenomen vi ikke forstår.

Forskning.no viser til en undersøkelse fra 1996, hvor forskere gransket hundre relevante studier for å se på om fullmånen påvirker mennesket. Denne analysen viste at vi kan puste lettet ut og falle til ro med at fullmånen ikke har noen signifikant påvirkning på vår sinnsstemning eller atferd. Noen forskere forklarer det at kulturer over hele verden tror på fullmånens påvirkningskraft som et psykologisk fenomen: Vi legger merke til fullmånen når det skjer underlige hendelser, og i letingen etter en forklaring knytter vi de to tingene sammen (illustrert vitenskap). Du oppfordres herved til å gjøre din egen lille studie på fullmånens påvirkningskraft.

Vær litt ekstra bevisst på hvordan du føler deg i perioden rett før og under fullmåne. Sporer du i dette tidsrommet en endring i hvordan du tenker, føler og handler, kan du vurdere fremover å være litt mer selvbevisst på dager når månen er i sin fulle prakt. Kanskje denne bevisstheten kan skape noen positive endringer i livet ditt? Hvis du ikke merker noe som helst, kan du falle til ro med at månen er en gul ost, og at universets krefter ikke vedgår deg og din hverdag.