mandag, april 12, 2021

Nå kan du lete etter nanopartikler i maten din

Må lese

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan...
Michael Breines Oredamhttp://www.f7.no
Berømt skihopper og operasanger

Mens hele verden, ifølge media om dagen leter etter Pokemon i naboens hage har nanopartikler blitt introdusert i mat verden over. Det er ingen som vet hverken omfang eller farlighetsgrad, en studie som skal starte i 2017 skal se på nettopp dette.

At nanopartikler er vanskelig å finne i maten din er ikke vanskelig å tenke seg, som referanse er et hårstrå 50 000nm i bredde. Hvis du følger veldig nøye med på neglene dine og ser hvordan de vokser så vil du se en vekst på ca. 1nm pr sekund.

Disse veldig små partikler kan brukes i tilsetningsstoffer i mat og merkes i dag som del av et stoff f.eks. E171 og E551.  Det er ingen informasjon om at de inneholder Nanopartikler, Den franske miljøorganisasjonen Agir pour l’Environnement har funnet nettopp det.

Mondelēz som benytter disse stoffene i sjokoladekjeks og tyggegummi avviser at det er nødvendig å merke ytterligere, fordi det opptrer «naturlig» i produksjon av stoffene og ikke ved overlegg, de mener også graden av nanostoffer er så lav at de ikke føler seg pålagt til å følge reglene. Det ble også gjort funn i hermetisk kalvestuing fra William Saurin og guacamole-krydderblanding fra Carrefour.

Miljøorganisasjonen ber om forbud mot nanopartikler i matprodukter til det er skikkelig vurdert hvor trygge de er. Det franske trygg mat-byrået Anses skal gjennomføre risikovurdering av nanopartikler i maten i 2017

«Alle de fire produktene inneholdt signifikante mengder nanopartikler av titaniumdioksid og silisiumdioksid som ikke er testet eller godkjent for spising» ifølge en uttalelse fra organisajonen.

«Disse produktene skulle vært nano-merket etter europeiske regler om matinformasjon til forbrukerne»

En tilsvarende studie i Australia har funnet de samme nanopartiklene i 14 vanlige matprodukter.

Det er ikke gjennomført noen undersøkelser i Norge, i mellomtiden kan det være lurt å holde seg unna hermetisk kalvestuing.

- Advertisement -

Siste nytt

Se alle scoringene fra første oppgjør i kvartfinalene

Der var flere ting vi lærte i første runde av kvartfinalene i Champions League. - I...

Allsvenskan på norske skjermer

Mens vi må vente på den norske Eliteserien, sparkes fotballsesongen i gang hos våre naboer allerede lørdag. Alle kampene fra Allsvenskan vil i...

Edin Terzić om livet fra å være supporter til å trene laget han elsker

Det ble selvsagt mye fokus på turneen som Team Haaland har lagt ut på, men det kan også være interessant å følge...

LG stanser produksjonen av smarttelefoner

Det kommer ikke som noen overraskelse på noen som følger med på mobilmarkedet at LG Electronics nå stanser produksjon og salg av...

Mino Raiola benekter de krever 400 millioner rett i foret!

Den seriøse spanske sportsavisen Marca slapp nyheten om at agenten til Erling Braut Haaland Mino Raiola og pappa Alf Inge Håland...

More Articles Like This