Mens hele verden, ifølge media om dagen leter etter Pokemon i naboens hage har nanopartikler blitt introdusert i mat verden over. Det er ingen som vet hverken omfang eller farlighetsgrad, en studie som skal starte i 2017 skal se på nettopp dette.

At nanopartikler er vanskelig å finne i maten din er ikke vanskelig å tenke seg, som referanse er et hårstrå 50 000nm i bredde. Hvis du følger veldig nøye med på neglene dine og ser hvordan de vokser så vil du se en vekst på ca. 1nm pr sekund.

Disse veldig små partikler kan brukes i tilsetningsstoffer i mat og merkes i dag som del av et stoff f.eks. E171 og E551.  Det er ingen informasjon om at de inneholder Nanopartikler, Den franske miljøorganisasjonen Agir pour l’Environnement har funnet nettopp det.

Mondelēz som benytter disse stoffene i sjokoladekjeks og tyggegummi avviser at det er nødvendig å merke ytterligere, fordi det opptrer «naturlig» i produksjon av stoffene og ikke ved overlegg, de mener også graden av nanostoffer er så lav at de ikke føler seg pålagt til å følge reglene. Det ble også gjort funn i hermetisk kalvestuing fra William Saurin og guacamole-krydderblanding fra Carrefour.

Miljøorganisasjonen ber om forbud mot nanopartikler i matprodukter til det er skikkelig vurdert hvor trygge de er. Det franske trygg mat-byrået Anses skal gjennomføre risikovurdering av nanopartikler i maten i 2017

«Alle de fire produktene inneholdt signifikante mengder nanopartikler av titaniumdioksid og silisiumdioksid som ikke er testet eller godkjent for spising» ifølge en uttalelse fra organisajonen.

«Disse produktene skulle vært nano-merket etter europeiske regler om matinformasjon til forbrukerne»

En tilsvarende studie i Australia har funnet de samme nanopartiklene i 14 vanlige matprodukter.

Det er ikke gjennomført noen undersøkelser i Norge, i mellomtiden kan det være lurt å holde seg unna hermetisk kalvestuing.

f7.no -> adds
tabola