breastfeeding

Aftenposten skrev nylig om forvirringen rundt hvor lenge en baby bør ammes. Helsedirektoratet så det i februar nødvendig å rykke ut med enn beroligende pressemelding om at fullamming i seks måneder ikke er skadelig for babyen, etter at en TV2 reportasje kunne skape inntrykk av dette. Er vi i ferd med å fjerne oss helt fra noe som har vært naturlig gjennom hele menneskets utvikling?

 

I 2002 markerte Fedon Lindberg seg gjennom sitt ”angrep” på nordmenns potetspising. Intensjonen var nok ikke å fjerne poteten fra det norske kostholdet, men å skape en bevissthet rundt folks daglige inntak av karbohydrater. Poteten har vært en viktig matkilde som har holdt liv i oss siden 1700-tallet, men ble nesten over natten stemplet av ”anti-karbohydrat-ekstremister” som den store trusselen mot slanke linjer.

 

Nå står også morsmelken i fare for å bli stemplet som en trussel mot babyers gode helse. Når forvirringen råder om hva som er sunt for barnet, kan holdninger som påvirkes av hva som er mest praktisk i hverdagen få etablere seg.

 

Amming faller nok ikke inn i kategorien spesielt praktisk for aktive og sosiale mødre. Helsedirektoratet må derfor stå i front og kjempe i mediestøyen med å få frem sitt råd om at morsmelk fortsatt er sunt for babyer.

 

Dette vil gi kvinner som kan amme en støtte til å fortsette med noe som samfunnet tidligere så på som helt naturlig. Vi trenger at flere enn 18 prosent av alle babyer (Aftenposten, 2.april 2016) har mødre som følger Helsedirektoratets anbefaling om fullamming i seks måneder. Morsmelken og poteten er fortsatt ment å spille en rolle i det norske kostholdet.

f7.no -> adds
tabola