Meningsmålinger viser dødt løp

0
120

På søndag er det andre runde i presidentvalget i Polen. Det står mellom president Bronislaw Komorowski og utfordreren Andrzej Duda. Det er ca 30 millioner velgere i Polen, presidentvalget er en forsmak på hva man kan vente seg fra parlamentsvalget til høsten.

Det ser ut til å bli et protestvalg, i første runde 10 mai var det utfordreren Duda som fikk flest stemmer, (ca 35%) knepet foran sittende presidenten Komorowski (34%). I forkant av valget var det den sittende presidenten som fikk klart flest stemmer. Også i Polen tok meningsmålingsinstituttene feil, dog ikke så mye som det i det Engelske parlamentsvalget. De konservative med Cameron i spissen var ventet å tape, men vant istedenfor stort.

Les: Ny president i Polen

Duda kommer fra det konservative partiet Lov og rettferdighet (Pis) og Komorowski fra den kristendemokratiske Borgerplattformer (Po).

Sittende president Komorowski har i løpet av valgkampen understreket sin fortid som forsvarsminister, i en tid hvor mange polakker er bekymret for krisen i nabolandet Ukraina, samt Russlands påvirkning.

Duda har på sin side sikret støtte fra store fagforeninger, og snakket om å sikre en sterkere polsk identitet i EU.

Ingen av meningsmålingene som er gjennomført har stor margin mellom de to presidentkandidatene. Ekstra usikkert blir det når de vinner hver sine målinger.

tabola

No posts to display