Lille Marshalløyene tar de store atomvåpenlandene for internasjonal rett.

0
402

Neste år er det 70 år siden USA slapp atombomber over Hiroshima og Nagasaki. Verden ble sjokkert, men fortsatt har vi ikke klart å bli kvitt atomvåpnene. Little boy er blitt mange 100 ganger større og Fat man hundrevis av ganger feitere.

De landene som har signert Ikkespredningsavtalen overholder heller ikke sine plikter til å ruste ned. Derfor, og fordi alle 9 atomvåpenlandene bryter folkeretten, har lille Marshall Islands tatt det store skritt å stevne dem for internasjonal rett!

Den lille Stillehavsnasjonen har førstehåndserfaring med atomvåpnenes ødeleggelseskraft. USA eksploderte 67 atomvåpen der mellom 1946 og 1958, inklusive en bombe som var 1,000 ganger sterkere enn den som ble sprengt over Hiroshima. Fortsatt lider innbyggerne i Marshall Islands av høyt nivå av kreft og et ødelagt og ubrukelig miljø.  Likevel søker de ikke kompensasjon – de risikerer derimot å miste den økonomiske støtten de har fra USA. Det de ønsker er å få slutt på atomvåpnene slik at ingen andre skal lide som de har lidd.

De er ikke spesielt mange, men de er fortsatt sinte for at deres paradis ble ødelagt av USAs prøvesprenger i årene etter andre verdenskrig.

 

Øygruppen som består av både bebodde og ubebodde områder ble lekegrind for atomforskere og utstillingsvindu for den kalde krigen. Sprengingene forgikk på Bikini og Enewetak, øyer som var paradisisk for de som bodde der og som for oss normalt ville være perfekte for en romantisk ferie.

Marshalløyene (RMI) leverte 24. april 2014 inn søksmål til International Court of Justice og US Federal Court mot de ni atomvåpen nasjoner i verden. Grunnlaget er at de er ansvarlig for brudd på folkeretten i med hensyn til deres kjernefysiske nedrustnings forpliktelser under Nuclear Non – Proliferation Treaty (PT) og internasjonal sedvanerett.

Støtten som vises er sterk og Nobel fredsprisvinnere Erkebiskop Desmond Tutu og Mairead Maguire har skrevet under, det samme har grunnleggeren av Leger for Social Responsibility, Helen Caldicot gjort.

De 5 landene med faste plasser i Sikkerhetsrådet er alle atomvåpen land. Ingen land fortjener å sitte i Sikkerhetsrådet så lenge de lukker øynene for den enorme atomvåpenfaren og bare vil ha disse våpnene fordi de i sin umodenhet føler seg mektige. De skaper ikke sikkerhet. De har ikke vår tillit.

Vi må få et totalforbud mot atomvåpen nå, på linje med konvensjonene mot biologiske og kjemiske våpen. Ikkespredningsavtalen er ikke god nok. Den oppleves som urettferdig i det den begunstiger de som først skaffet seg atomvåpen og den bidrar dessuten til spredning av farlig atomenergi – og skaper ambivalens og usikkerhet.

Mange internasjonale anti-atomvåpen organisasjoner støtter deres kamp og flere trengs. IPB, det internasjonale fredsbyrået,  gir årets Sean MacBride fredspris til folket og regjeringen på Marshall Islands. Den vil bli delt ut i Wien 5 desember i forbindelse med konferansen om humanitære konsekvenser av atomvåpen med utenriksminister Tony de Brum til stede. Initiativet fra Marshall Islands er en videreføring av den sterke uttalelsen mot atomvåpen som den Internasjonale Domsstolen ga i 1996 – etter initiativ og påtrykk fra noen internasjonale fredsorganisasjoner, deriblant Pugwash, IPB og IPPNW.

 

øyenes historie i kortform

Øyene ble oppdaget og folkesatt av mikronesiere. Spanjolene kom til øyene i 1529. Tyskland gjorde krav på dem i 1885. Alle rettigheter til øyene ble kjøpt av Tyskland fra Spania i 1899. Japan okkuperte øyene i 1914 og Folkeforbundet ga Japan øyene som mandatområde i 1920. Øyene ble en del av det USA-styrte UN Trust Territory of the Pacific Islands i 1947 og ble en selvstendig stat i 1986. USA står for forsvarspolitikken og mye av økonomien gjennom Compact of Free Association.

tabola

No posts to display