onsdag, mai 5, 2021

Hjertestans

Må lese

Tor Olav Trøim henter skitne penger fra verdens største rasshøl!

Det jeg trodde ikke var mulig har nå skjedd, en norsk forretningsmann Tor Olav Trøim har funnet...

Real Madrid-spiller kun timer unna fra å miste Champions League semifinalen

Brasilianeren Marcelo har vært med på å vinne alt for Real Madrid. Som 32-åring begynner det å...

Historien om vibratoren

Vibratoren er slett ikke en nykommer på markedet for sexleketøy. Historien går faktisk helt tilbake til middelalderen,...
Gunnar Norheimhttp://www.f7.no
Student, håndverker, kunstner

Staten er en merkelig sak. Staten er relativt moderne, som oppfinnelse, selv om den greske filosofen Platon messet i vei om den for flere tusen år siden. Platon snakket om en idealstat. Dvs en stat som var styrt av filosofene. En mer rabiat ide er vanskelig å oppdrive og peker på det faktum at idealstaten kun kan fødes i den forrykte idemakers sinn. Staten er på mange måter et instrument. Ved hjelp av staten kan en en befolkning holde seg med for eksempel et rikshospital eller et universitet. Eller en ordensmakt som politiet. For ikke å snakke om et millitært system av soldater.

Slike ting kalles for institusjoner og er fryktelig dyre å drive. Tenk på ditt eget hjem, og hvor mye penger som må inn for å betale alle regningene. Tenk så på Rikshospitalet og hvor mye penger som der må inn. Derfor inndriver staten skatt. Hvis staten drives av en bestemt person og muligens en liten indre krets av personer er det store muligheter for at staten er totalitær. Eller i det minste autoritær. Det er ikke bra. Norge er ikke en slik stat takket være valgsystemet vårt. Staten skifter ham etter som de politiske vindene blåser over landet. Snart er staten rødgrønn, snart er staten blåblå. Man kan få migrene av mindre.

En totalitær stat bruker en kombinasjon av vold og frykt som styringsmekanisme. En ikketotalitær stat som Norge bruker ikke slike metoder. Det må ikke misforstås dithen at en stat som Norge ikke har makt å bruke. Enhver mvapliktig stakkar vet bedre. Betaler han ikke sin avgift innen fristen legger staten sin saktmodige labb over hans skuldre. En fredelig labb, som likevel får deg til å pipe etter luft. Det er fint mulig å ha et valgsystem, men likevel holde seg med en totalitær statsordning. Da bare blir de samme personene eller det samme partiet hele tiden valgt. Man har det man kaller et «skinndemokrati» sånn som i Russland.

En annen snedig måte å drive en totalitær stat på, er ved hjelp av penger og forretninger. Da etablerer man store multinasjonale selskaper som har så mye makt at det er de som i realiteten bestemmer. Slike selskaper betaler heller ingen skatt til fellesskapet fordi de flytter virksomheten til såkalte «skatteparadiser». På den måten kan de benytte seg av friheten i den ikketotalitære statens system til å frigjøre seg fra den ikketotalitære statens plikter. Litt som islamisten og den høyreekstreme, som benytter seg av ytringsfriheten til å spre sitt hatefulle budskap om død og fordervelse og berøvelse av frihet.

Den amerikanske føderasjon har etterhvert utviklet en statsordning, som på mange måter likner på den totalitære. Der griller de mennesker til døde i en stol koblet til strøm, eller pumper dem fulle av gift. Hvilke siviliserte stater kan få seg til å behandle sine borgere på en slik avsindig grotesk måte? Og hvis grilling eller giftsprøyten ikke blir benyttet har de uansett trusselen om dette å bruke. Da er vi inne på styring ved hjelp av frykt.
Ellers er tegnene utstrakt bruk av voldsmakt i det offentlige rom. Dvs at politet skyter på sine innbyggere for den minste filleting, og ellers fengsler sine borgere, nærmest etter forgodtbefinnende. Amerika målt etter folketall har jo som kjent verden største populasjon av mennesker i fengsel.

Den totalitære staten er som gjerne et produkt av romantiske drømmerier. Nazismen drømte om den «ariske rase», kommunismen om det «rettferdige samfunn», mens religiøse galninger drømmer om samfunn i harmoni med det guddommelige. Stalin var jo også dikter, mens Hitler hadde en fortid som kunstner og i Mussolinis fascistiske Italia satt en filosof ved navn Giovanni Gentile og formulerte totalitarismens læresetninger. I USA drømmer de også om fred og presidenten har jo til og med fått fredsprisen som bevis. Den fikk han forresten av Torbjørn Jagland, som er en artig norsk ekspolitiker travelt opptatt med å redde verden.

En i utgangspunktet ikketotalitær stat kan altså bli overtatt av krefter på innsiden, som så driver staten i totalitær retning. Det kan gjøres ved hjelp av en revolusjon, eller tilsynelatende harmløse valg, men det finnes altså andre og fiffigere metoder. Det er det viktig å være klar over, så man ikke gjør som musa til Alf Prøysen, og går i fella. Som en øvelse kan du spørre deg selv om kvotestrukturen i norsk fiskeripolitikk. En fiskekvote kommer på markedet. Hvem tror du får tak i den? En lokal fisker fra gryllefjord, eller en trålbaron som Kjell ingen Røkke? Eller det kommer en norsk foss på markedet. Regjeringen ville jo fjerne hjemfallsretten hørte jeg. Hvem tror du får tak i vannfallet da? En søkkrik finansakrobat med selskapet sitt i et skatteparadis, eller fire sambygdinger som har konto i den lokale sparebanken og firmadresse 4833 glutasnuppen?

Den totalitære statens hjerte er konsentrasjon av makt og tvang. Det er derfor et illevarslende tegn når nettopp penger og makt hoper seg opp i uoppnåelige for ikke å si uangripelige finansielle systemer. Det kan saktens finnes mange årer i det gode samfunn, men om alle pumper blodet i samme retning er det noe muffens på gang. Rettferdig fordeling handler om at hjerte pumper ut omtrent det samme som blir pumpet inn. Humanisme er å dele. Det er tydelige tegn på at dette kretsløpet er under kraftig press i dag. Både i og utenfor Norge. Det stinker rett og slett hjertestans lang vei. Akkurat som i de motbydelige henrettelseskamrene i nobelkomiteens fredsprisvinnende Amerika.

God helg.

- Advertisement -

Siste nytt

Tor Olav Trøim henter skitne penger fra verdens største rasshøl!

Det jeg trodde ikke var mulig har nå skjedd, en norsk forretningsmann Tor Olav Trøim har funnet...

Real Madrid-spiller kun timer unna fra å miste Champions League semifinalen

Brasilianeren Marcelo har vært med på å vinne alt for Real Madrid. Som 32-åring begynner det å nærme seg at han erstattes...

Historien om vibratoren

Vibratoren er slett ikke en nykommer på markedet for sexleketøy. Historien går faktisk helt tilbake til middelalderen, lenge før verden åpnet øynene...

Flere kjøper klokker til over hundre tusen kroner

Det er åpenbart en del nordmenn som har mye penger. Gjensidige har registrert en kraftig økning i forsikring av dyre klokker i...

Medietilsynet vil aksjonere mot flere TV-kanaler

Tilsynet har nå lov til å bestemme hvilke reklamer du skal få se på TV-kanalene. De mener kanaler som FEM og Eurosport...

More Articles Like This