Kina ruster opp til sjøs

0
108

Omtrent samtidig som den gledelige nyheten om at det endelig kom en atomavtale med Iran har den ene forhandlingsparten Kina sjøsatt tre nye superkraftige atomubåter. I følge militærtidsskriftet military.com er dette første resultat av et Kinesisk – russisk samarbeid om å lage en rekke angrepsubåter med kapasitet til å møte de amerikanske hangardsskipene.

Våpenkappløpet ser med andre ord ikke ut til å reduseres i omfang, USA svarer med å installere 40 ekstra tomahawk missiler i alle Virgin klasse ubåter. Viseadmiral Joseph Mulloy informerte den amerikanske kongressen og uttrykte bekymring for oppbyggingen av Kinesisk kapasitet på vann og informerte at de var underleggende i antall, men klart overlegne i kvalitet og destruktiv kraft.

Det var en offisielle kinesiske tv stasjonen China Central Television (CCTV) som viste frem satellittbilder av de tre nye atomubåtene er typen 093G som er en oppgradert versjon av Kinas 093-klasse. Endringene skal blant annet bestå av et lengre, dråpeformet skrog, et vertikalt utskytningssystem for missiler, høyere toppfart, samt forbedret manøvrering og støyreduksjon. Videre på Kinas skryteliste skal de nye ubåtene være utstyr med YJ-18 missiler som er et nyutviklet, supersonisk anti-skip missil. Disse missilene er designet for å uskadeliggjøre hangarskip.

De har med andre ord kapasitet til å gå helt inn i Norske fjorder uten å bli oppdaget.

Man ser en oppbygging av militær kapasitet på bekostning av sosial utvikling og sikkerhet over stort sett hele verden på grunn av økt spenningsnivå mellom øst og vest. Beregninger gjort viser at med de investeringsplaner som ligger fremover vil verdens samlede militærbudsjett for første gang overstige 10 000 milliarder kroner i 2016.

Les også:Hanne Skartveit farligere enn Mulla Krekar

tabola

No posts to display