På fredag satte den Kinesiske statsbanken ned styringsrenten for å få bedrifter og privatpersoner til å låne mer, dette syntes verdens børser var veldig bra og kursene gikk oppover. Kinas økonomi ligner mer og mer på den amerikanske ved at vekst sikres gjennom lån.

Analytikere sier en av de viktigste effektene av rentekutt ville være å tvinge ned yuan (Kinesiske penger) mot yen (Japanske penger) og dollar, dette vil hjelpe Kina til å eksportere seg ut av trøbbel, så lenger vi fortsetter å bruke penger da. Kina er allerede på god vei, yuan har falt 10% mot dollar siden i sommer.

Dette skjer samtidig som amerikansk økonomi skyter fart, med økt forbruk og sysselsetting. Verdens aksjemarkeder steg på fredag på grunn av den første rentenedsettelsen i Kina på to år. Mange mener dette vil avverge en kraftig oppbremsing i Kinas vekt. Rentene i Kina er vesentlig høyere enn i Norge, etter rentekuttet ligger den på 5,6%.  PÅ grunn av stort statuspress i Kina og mange millioner nye huseiere hvert eneste år, mener økonomene at kuttet på i effekt for huseiere på 1% vil føre til økt innenlands forbruk.

Et tankekors er at samtlige råd i forhold til privatøkonomi, er nøyaktig det motsatte av det nasjoner er avhengig av at du gjør for å få veksten til å fortsette.

Les også:En verden på lån

Vestlige ledere er bekymret for at Kinas vekst skal krasjlande, samtidig som de er bekymret for landets økende makt og ikke vestlig tankesett. Det burde glede dem at Kina nå legger hele in vekststrategi på lån og kreditter, det gjør landet akkurat like sårbare og avhengige av det internasjonale finanssystemet som resten av verden. Velkommen etter.

I Kina har det de siste årene blitt bygget opp en massiv gjeld i nesten alle deler av samfunnet, privatpersoner har lånt til luksus og bolig, bedrifter har massive lån og høy eksponering i prosjekter og eiendom over hele verden, statlige bedrifter har kunne låne så mye de har villet og lokale myndigheter betaler nå så mye om 30% av sine inntekter i lån.

Sannheten er at hvis ikke kostnadene til lån i Kina går betydelig ned vil den økonomiske krasjen kommet knallhard og raskt.

Store internasjonale kriser hjelper heller ikke Kinas økonomi, det er tre forhold akkurat nå som representerer farer, myndighetenes furting ovenfor en rekke land som kritiserer kina (ikke bare Norge og Nobelutdeling), krisen i Ukraina og følgende det får for Russisk økonomi (stor handelspartner) og Ebola krisen, (Kina har investert tungt i Afrika).

Og så var det veksten i Kinesisk økonomi, myndighetene sier den ligger på 7% og at det ikke skal komme under det nivået, utenlandske eksperter som sikkert vil ha problemer med å få visum mener den ligger på maks 5%.  De samme ekspertene mener også at veksten i Kinesisk økonomi må ligge på minimum6% kun for å holde tritt med befolkningsveksten.

Kina har ikke lenger råd til å furte og må redusere sin ekstreme investerings strategi, landet har tidligere vist at de er omstillingsdyktige. Det er et sikkert veddemål at vi kommer til å se et annerledes og internasjonalt hyggeligere Kina fremover.

f7.no -> adds
tabola