Indisk fredsaktivist har mottatt drapstrusler

0
81

Det er ikke lett å være kvinne i India og spesielt ikke hvis du er en tydelig frontkjemper mot vold og like rettigheter for alle. Dette har fredsprisvinner Binalakshmi Nepram fra Manipur fått merke.

Hun har nylig mottatt to drapstrusler, den første 18. oktober, og så en to dager senere.  Drapstruslene var ekte og seriøse og har ført til at fredsprisvinneren har måttet gå i dekning sammen med sin familie.

Hennes situasjon nå er vanskelig og Indiske myndigheter har ikke tatt nødvendige skritt for å sikre hun og andre i tilsvarende situasjoner. Det føyer seg inn i rekken av voldsepisoder og trusler om vold som beviser et i beste fall unnlatende forhold til vold mot kvinner.

Binalakshmi Nepram (Bina) leder en organisasjon med et uvanlig langt navn; Manipur Women Gun Survivors Network & Control Arms Foundation of India. Truslene er meldt til Politiet, men deres etterforskning har ikke kommet skikkelig i gang.

Dog vet man hvem som har fremsatt truslene, det er noen seriøst skumle mennesker. I regionen som de arbeider er det ca. 70 væpnede opprørsgrupper som er ulovlige, men likevel kan de operere rimelig fritt. En av disse gruppene står bak drapstruslene og de har uten tvil det som trengs for å kunne gjennomføre drap hvis de fikk anledning. De har gjort det flere ganger tidligere.

Den andre drapstrusselen kommer anonym gruppering som ser Bina sin røst mot rasisme som en trussel mot India.

På telefon fra hemmelig sted i India sier hun til F7 at «De som prøver å hindre oss i vårt ikke voldelige arbeid for kvinner og fred og sikkerhet for nordøst India skal ikke lykkes, vi stanser aldri» samtidig innrømmer hun at hun nå er veldig sliten og redd for sine barn og kunne tenke seg en pustepause utenfor India. Det har vært mye nå.

Det er overraskende at det arbeidet som utføres kan generere så mye sinne og hat, de siste 10 årene har de arbeidet for å sikre av overlevende kvinner og barn fra væpnet konflikt i den nordøstlige delen av India får støtte og sine rettigheter til å leve videre i kjølvannet av vold. Bina har også vært en sterk stemme mot en urovekkende og øktende trend for rasisme mot urbefolkningen i Nordøst India.

 

I 2010 tildelte verden eldste fredsorganisasjon The International Peace Bureau Sean MacBride freds pris til Binalakshmi Nepram for hennes sterke, konsekvent og modige innsats for nedrustning og fred.

De siste 10 årene er det drept over 50 000 mennesker i den Nordøstlige delen av India, et område hvor det i effekt har vært borgerkrig de siste 60 årene, det bor mer enn 40 millioner mennesker i området, det er ekstremt fattig og det er 272 etniske grupper.

Konflikten, eller konfliktene har liten interesse utenfor India og det virker som om det også er tilfelle for sentrale myndigheter.

Binalakshmi Nepram er for tiden i sikkerhet på et ukjent sted med sin familie, Indisk politi har blitt kraftig oppfordret av IPB til å ta situasjonen på største alvor og ikke gjennomføre kjønnsdiskriminering i forbindelse med etterforskning av vold og overgrep. Det er på tide at også kvinner får sikkerhet.

Dette er sidene til verdens eldste fredsorganisasjon: IPB

 

 

tabola

No posts to display