lørdag, desember 5, 2020

Brød og sirkus i norsk politikk

Må lese

Trøbbel når du bytter ut en helgen mot en fotballgud

Etter Diego Maradona sin død var det nesten uunngåelig at Napoli, både byen og fotballklubben ville hylle...

Strålende hærverk av en fransk kunstner

Den franske kunstneren Cal er det mange vil kalle en vandal. Hans hærverk er ikke ødeleggende eller...

Andrej Kanchelskis: «Pogba snakker alltid om å dra, bedre om han bare dro»

Den russiske vingen Andrej Kanchelskis hadde selv fire år på Old Trafford før han dro videre til...
Gunnar Norheimhttp://www.f7.no
Student, håndverker, kunstner

Regjeringen går tilbake på meningsmålingene. Det er ikke så rart. Gjennom mesteparten av etterkrigstiden har landet blitt bygd gjennom en sosialdemokratisk politikk med tyngdepunkt i arbeiderpartiet og venstresiden. Det har gjort forskjellene mindre enn i de fleste andre sammenlignbare land. Det ser befolkningen. Det handler om likestilling, retten til fast arbeid og opptjening av trygd og pensjonsrettigheter. Det siste for at den som er uheldig og faller ut av arbeidsmarkedet, ikke samtidig skal falle ned i et sort hull av økonomisk misære og elendighet. At det ikke skal være som i USA, hvor den som intet har, intet får. Jeg vil minne den ærede leser om en sak: et av kjennetegnene på et totalitært samfunn, er den ide at kun den som arbeider får ete. Den sosialdemokratiske modellen vi har bygd opp her på bjerget sier noe annet. Den sier at også den som står utenfor arbeidsmarkedet skal få ete. Også han skal få mat på sitt bord, stelt sine legemlige skavanker og ha sine barn på skolen. Dette er en humanistisk innstilling til samfunnsbyggingen, og til mennesket.

Alt kan overdrives.

Da radarparet Lenin og Trotskji skulle skape et humanistisk paradis på jorden ved å dele alle goder fra jorden med hverandre snublet de rett nedi menneskets avgrunn. Den russiske revolusjon i 1917 flyttet bare verdiene fra godseieren til kommunistpartiet og den vanlige russer var stort sett like fattig og enda mer undertrykt. I Norge gikk det ikke slik. Her ble kommunistene som drømte om revolusjon og paradis satt i skammekroken og mer moderate krefter i arbeiderbevegelsen tok over. De ville heller samarbeide med bedriftseieren enn å skyte ham. Det var en klok strategi. Samarbeidslinjen mellom arbeiderbevegelsen og de borgerlige var politisk og økonomisk dynamitt.

Etterhvert ble imidlertid arbeiderpartiet vant til å ha makt. Og makt, ja den korumperer jo som kjent. Derfor tapte de rødgrønne valget for ett år siden. Man så hvordan de sørget for seg og sine, hvordan nettverkene sydet og politikerne minglet med alskens snuskete forbindelser. Folk ble dritt lei. Når venstresidens direktører i store offentlige bedrifter kjørte det hele på dunken, ble de belønnet med fete bonuser, sobre stillinger og lukrativ lønn. Så, velgerne straffet dem hardt. De måtte pakke snippesken, levere inn nøklene og tusle slukøret ut av kontorene sine. Inn veltet Siv og Erna med sitt «morna Jens» og sine to politiske lakeier KrF og venstre ved sin side.

De hadde en plan for landet.

Nemlig å privatisere og bygge ned staten, slik at folk flest skulle få bedre råd og bedriftene gjøre større forretninger. Samt øke sitt alkoholforbruk. Oppskriften var å selge seg ut av veldrevne statlige foretak som Statoil , flytoget og eiendomsselskapet Entra, øke taxfreekvota for å få oss til å drekke mer, og kvitte seg med statens skoger og utmark, samt oppheve hjemfallsretten. God ide. Hvis man har mistet forstanden. Hvordan gjør man  landet rikt ved å selge dets eiendeler til kinesiske spekulanter, og forfylle befolkningen? Dessuten vil Siv og Erna kutte ut diverse velferdsytelser og endre arbeidslinja så folk må jobbe i mer midlertidige stillinger. Vil du bytte den faste jobben din med et vikariat, forresten? Heldigvis har de gått inn for skattelettelser for folk med formue. Hele denne pakken har de nå kastet som et slintrete kjøttbein ut til velgerene i form av et statsbudsjett, og velgerne ser ut til å slenge det rett tilbake der det kom fra. Det vil si at regjeringskameratene faller på meningsmålingene.

Hvem trenger sirkus med elefanter i manesjen når vi heller kan se på at politikerne sjonglerer med landets befolkning og verdier på denne måten? Er Norge egentlig et bigbrotherprogram? Forsøker politikerne å lage en gigantisk nasjonal variant av paradise hotel? Slike spørsmål får vi ikke svar på. Torbjørn Jagland er i utlandet, Jens Stoltenberg har endelig fått seg en jobb, og journalistene sitter i Akersgata og koker suppe. Heldigvis har dere meg og F7. Er ikke det fint?

- Advertisement -

Siste nytt

Trøbbel når du bytter ut en helgen mot en fotballgud

Etter Diego Maradona sin død var det nesten uunngåelig at Napoli, både byen og fotballklubben ville hylle...

Strålende hærverk av en fransk kunstner

Den franske kunstneren Cal er det mange vil kalle en vandal. Hans hærverk er ikke ødeleggende eller frekke, men ganske så smarte,...

Andrej Kanchelskis: «Pogba snakker alltid om å dra, bedre om han bare dro»

Den russiske vingen Andrej Kanchelskis hadde selv fire år på Old Trafford før han dro videre til Everton. - Nå lever den...

NRK og TV2 går sammen om fotball-VM 2026

NRK og TV 2 har sammen sikret seg rettighetene til å vise fotball-VM for herrer i 2026. - Vi...

Har du en skrue løs? Det kan være farlig

I løpet av de neste månedene vil over hundre bilister miste nylig påskrudde vinterdekk under fart og skade bilen sin.

More Articles Like This