onsdag, desember 1, 2021

Hvordan fungerer egentlig lån?

Må lese

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020.

Et lån kan være til god hjelp når man skal gå til innkjøp av større eller mindre investeringer. Selv om de fleste har eller planlegger å få et lån, er kunnskapen overraskende begrenset hos de fleste. Å investere i et lån er et av de største økonomiske inngrepene man kan gjøre på sin egen økonomi. Kunnskap om de ulike formene, hva en må betale og andre aspekter rundt lånet er viktig å ha for å ikke gå i feller som kan koste en dyrt.

Hvor kommer pengene fra?

Ofte er noe av det første man spør seg hvor pengene man låner kommer fra. Kort sagt låner bankene ut pengene andre setter inn. En tusenlapp på konto lånes bort til en annen bankkunde i form av lån. På sett og vis, skylder dermed banken deg penger når du setter inn penger på konto, men fordi pengene er i et evig omløp, står du alltid fritt til å ta ut pengene når du behøver dem.

På denne måten kan bankene låne ut penger de har fått inn fra andre bankkunder. Om banken går konkurs, har Norge en sikringsordning kalt «Bankenes sikringsfond». Dette sikrer deg to millioner kroner tilbakebetalt om dette skulle være tilfellet.

Pengene kan også komme fra kunders og deres egne investeringer, herunder f.eks. aksjer og fond. Gebyrer og tilleggskostnader fra tjenester bidrar også.

Nedbetaling av lånet

Lån gis ikke ubetinget og må betales tilbake i sin helhet. Med banken avtaler du hvor lang nedbetalingstiden skal være. Det kan være lønnsomt å nedbetale det på så kort tid som mulig, men det er viktig å huske på at du skal ha nok til å dekke andre utgifter til livets opphold.

I tillegg til nedbetalingen av selve lånet, blir det også lagt på renter og gebyrer. Dette kan ses på som prisen banken tar for tjenesten du benytter deg av hos dem, herunder lånet. Både rentene og gebyrene varierer i mengde og omfang mellom de ulike bankene. Spesielt på renten kan det være mye å spare ved å velge riktig lån. Enkelte gebyrer, for eksempel termingebyr, velger noen banker å kutte. Husk at du kan skrive opp til 23% av rentekostnadene på skatten.

Det kan hende at banken velger å la deg kun betale renter og gebyrer i en periode. Det første året får man gjerne mulighet til å gjøre dette over en lengre periode. Det kan være fristende å få litt mer å rutte med på kort sikt, men rentekostnadene vil på lang sikt øke, fordi lånetiden også øker når du ikke betaler ned på lånet.

Om du gjentatte måneder unnlater å betale både renten og lånet, kan det få store økonomiske konsekvenser. Bankene er likevel stort sett samarbeidsvillige, så lenge de får pengene tilbake til slutt. Dette gir deg også betalingsanmerkninger – noe en helst bør unngå. Grunnet gode rutiner og gode ordninger, finnes det mange metoder man kan benytte seg av om den økonomiske situasjonen skulle endre seg i løpet av nedbetalingsperioden. Man er selv med i planleggingen av nedbetalingsperioden og er selv med på å sette en passelig månedlig nedbetaling.

Viktig å sammenligne

Bankene driver ikke veldedighet – også de skal tjene penger. Hvor mye de velger å ta for tjenestene sine, er en annen sak. Spesielt når det kommer til renter, kan variasjonene være svært store. Skal man ha lån kan det derfor lønne seg å få en viss oversikt over hvem som tilbyr hva. Dette kan man enten gjøre på egen maskin, eller via ulike sammenligningstjenester.

Den effektive renten kan variere som oftes mellom 7% og 25%. Ulike faktorer, som inntekt, alder og gjeld kan gjøre denne renten både høyere og lavere. Praksisene varierer og nettopp derfor kan det være gunstig å sammenligne mange lån før man bestemmer seg hvor hvilket man går for.

På Matchbanker.no kan du sammenligne smålån, og andre former for lån. Ved å få en oversikt over renter og andre kriterier ved forskjellige lån, kan du dermed finne et lån som passer deg og dine behov best. Uansett om du leter etter refinansiering lån, smålån, lån uten sikkerhet eller billån, så sammenligner Matchbanker lånene for deg.

Denne artikkelen er betalt innhold fra Matchbanker.no

- Advertisement -

Siste nytt

Ralf Rangnick må overbevise FA om at han fortjener arbeidstillatelse

Ralf Rangnick må overbevise et FA-panel om at hans lederkompetanse er verdig å få en arbeidstillatelse etter...

Paris er ikke lenger verdens dyreste by

Hvert år rangerer The Economist Intelligence Unit (EIU) levekostnader i verdens dyreste byer. Oslo som føles som en dyr by er faktisk...

Mer klimagasser i atmosfæren i 2020 enn noen gang før

Karbondioksid, metan og lystgass ble målt til rekordhøye nivåer i atmosfæren over Norge også i 2020. – Selv om...

Guadalupe Maravilla presenteres i en stor utstilling på Henie Onstad

Guadalupe Maravilla har nettopp blitt utnevnt til mottager av Lise Wilhelmsen Art Award og blir for første gang presentert i en soloutstilling...

Vipps varsler Black Friday sin død

Vi ser endringer i folks handlemønster som tilsier at 2021 kan vise seg å bli siste år med Black Friday som fenomen,...

More Articles Like This