I en ellers rolig påske ser jeg VG sine oppslag og spørsmål om du er i slekt med en eidsvollmann. Alle er glade og synes dette er skikkelig gøy, hele nasjonen lurer på om de også er noen som vi kan være stolte av.  Det er artikler med mennesker som VG har funnet som har sitt høydepunkt i livet ved å være i slekt med en eller flere eidsvollmenn.  Ifølge VG er blitt gjort 1.049.876 søk mot VGs database hvor man kan undersøke om man er etterkommer av en av de 112 eidsvollsmennene, og det på en uke.

Imponerende tall og sikkert spennende å sjekke ut for mange, er du ikke en etterkommer trenger du ikke gråte deg i seng for det, din familie var sikkert i 1814 fattig som de fleste på den tiden.   Min tip tip tip tip tip bestefar var ikke på Eidsvoll, og dit var det trolig langt, han var stolt og modig bjørnejeger og kom fra Vesterålen, ingen fra Nord Norge var på Eidsvoll. Ingen kvinner eller eiendomsløse heller.

Jeg kommer med andre ord ikke fra en «nobel» slekt, min familie fikk først stemmerett lenge etterpå.

Vi vet alle at grunnloven inneholdt mye som er tungt upassende idag, f.eks i Paragraf 2 står det: Jesuitter og Munkeordener maae ikke taales. Jøder ere fremdeles udelukkede fra Adgang til Riget.  Den gangen var det helt greit å hate Jøder og ha forakt for fattige, spesielt i de øvre lag av samfunnet hadde slike holdninger og det kan man lese ikke bare i grunnloven, men også i debattene som foregikk på Stortinget.

Kunne noen utestenges og holdes nede så gjorde de det. Gleden med 1814, bør ikke være grunnloven, men det faktum at vi slapp unna 400 år med underlegenhet Danmark og at vi gradvis  ble et selvstendig land.

Det var altså ingen kvinner ei heller noen vanlige folk tilstede, det er maktens menn som gjennom sitt arbeid har klart å holde makten og pengene i sine familier gjennom årtiene. Norges grunnlov har gjennom de 200 årene den har eksistert sementert samfunnstrukturer og sørget for vellstand og makt på få hender. Alle endringer, stemmerett for kvinner og de unten eiendom, arbeiderrettigheter, trosfrihet og alt annet har kommet gjennom kamp, med det etablerte som motpart. En titt på bildet det understreker poenget ytterligere: Peder Anker, Severin Løvenskiold, Ole Apenes, Didrich von Cappelen, Hans Haslum, Hieronymus Heyerdahl , Valentin Sibbern, Herman Wedel Jarlsberg, Carl Adolph Dahl og Asgaut Regelstad.  For en som selv er utsatt for nepotisme er det ingen tilfeldighet av vi fortsatt finner igjen navnene i viktige samfunnsposisjoner.

Det er nesten som man har lyst til å ta opp igjen klassekampen, men den har vel druknet i vellstand og metthetsfølelse.

Jeg er stolt av å være norsk, men ikke av grunnloven av 1814. Det er vanskelig å lese deler av den uten å få spyfornemmelser.

Det er i databasen registrert 60 000 personer som er etterfølger til eidsvollmenn. Hva med å finne ut av hvor mange av disse i slekt med mesterhjernen David Alexsander Tosca, eller hvem av de 60 000 som også er i slekt med medlemmer av Nasjonal Samling under og før andre verdenskrig. Hvis egenskaper går i arv vil samfunnet ha nytte av å finne ut av dette.

Send inn ditt navn, fødested og fødetidspunkt så skal vi sjekke om du er i slekt med Stalin, Quisling (som jeg tror er i slekt med Quisdan) Mengele, NS, Vigrid-medlemmer eller andre bautaer i vår nyopprettede drittsekkdatabase.

Hva med å gi alle etterkommere en stjerne de kan feste på klærne sine slik at vi ser hvem som er født med nedarvede privilegier og en sølvskje i munnen.

f7.no -> adds
tabola