Gamle beredere lager vannskader for millioner

0
19
Levetiden til varmtvannsberedere er gjerne 15-20 år. Eldre beredere har høyere risiko for for vannskade, opplyser forsikringsselskapet If. (Foto: If)

Nå ligger det an til ny skaderekord: Varmtvannsberedere som har gått ut på dato gjør ødeleggelser for millionbeløp i boliger og bedrifter.

I løpet av de tre første kvartalene i fjor håndterte forsikringsbransjen 1542 vannskader hvor årsaken var slitasje og elde på varmtvannsberederen. Det viser bransjetall fra Finans Norge.

826 av disse vannskadene skjedde i private hjem.

Vannlekkasjene gjorde ødeleggelser for 86 millioner kroner i hjem og bedrifter.

Venter skaderekord

– Selv om skadetallene for de tre siste månedene ikke er klare ennå, er skadebeløpene for hele 2021 og 2020 passert med klar margin allerede. Det ligger dessverre an til ny skaderekord der varmtvannstanker har gått ut på dato, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

I 2018 var det en skadetopp her i Norge, med vannskader for 100 millioner kroner på grunn av slitasje og elde på varmtvannsberedere.

– Varmtvannsberedere i rustfritt stål har gjerne en forventet levetid på 15-20 år. Mange har en skade som bare venter på å skje i boligen sin. Sjekk derfor alderen på varmtvannstanken i dag, sier Clementz.

Veldig mange av de store skadene skjer i borettslag og sameier der varmtvannsberederne står i skap uten sluk på kjøkkenet.

Uker med tørking

– Selv om vannskader fra gamle beredere er dekket på forsikringen, har jeg til gode å snakke med noen som synes det er moro å ha vann i veggen gjennom tre etasjer, lekkasje inn til naboen i oppgangen eller kjellerstua full av vann, sier kommunikasjonssjefen i If.

Ved siden av gjenstander og møbler som blir ødelagt, er det en annen stor hake: Ved store vannskader går vifter i ukesvis for å tørke opp, og deretter er det håndverkere inn og ut av boligen i flere uker. 

Forsikringsselskapet If anbefaler alle å ta en titt på produksjonsåret for varmtvannsberederen sin. Året står på tanken. 

– Skriv dette året stort og tydelig med tusj på siden av berederen, så det er lett å se. Alternativt året tanken er montert. Varmtvannsberederen er kanskje hjemmet kjedeligste gjenstand, og det er smart å ha en tydelig påminnelse om når det er på tide å bytte, sier Clementz.

Ta en titt på og rundt tanken årlig for å oppdage tilløp til lekkasje tidlig, er hans råd.

Risiko på kjøkkenet

– Gamle varmtvannstanker som er plassert i benkeskap på kjøkken og uten vannstoppeventil kan føre til store skader. Vi anbefaler boligsameier og borettslag å foreta årlige inspeksjoner av varmtvannsberedere. Nettopp her er det mange skader, sier han.

Tidligere var det mulig å installere beredere i alle rom uten å ha sluk eller lekkasjesikring. I alle nye boliger hvor det skal installeres ny bereder på for eksempel kjøkkenet, må den sikres mot lekkasje. Det vanligste er at rørleggeren monterer en vannstoppeventil.

– Skal du bytte ut den gamle berederen din, og den står i et kjøkkenskap uten sluk, bør du få montert vannstoppeventil. Det er også mulig å installere en slik ventil på berederen du har i dag, for sikkerhets skyld. Vannsensorer som oppdager lekkasjer er også bra å ha, sier Sigmund Clementz i If.

tabola

No posts to display