Førstehjelp til deg som får en vegetargjest til jul

0
115
innbakt nøttestek Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Hvis du skal ha besøk av en vegetarianer i julen er det hyggelig å kunne servere noe som smaker skikkelig godt og som er laget med omtanke, og skal du ha 20 gjester i løpet av julen, er et sannsynlig at én av dem spiser vegetarisk.

Selv om antallet vegetarianere ikke er så mange er det stadig flere som ønsker å begrense eget forbruk av kjøtt. 36 % av befolkningen i Oslo og 24 % i landet totalt sett. Det blir en stor mengde mennesker, så uansett kan det være spennende å planlegge en dag i julen med en kjøttfri middag, mener ekspertene.

Å spise vegetarisk betyr å velge matvarer hovedsakelig fra planteriket, som grønnsaker, frukt og bær, poteter, kornprodukter, belgfrukter og nøtter. Mange spiser allikevel produkter som kommer fra dyr, som egg, melk og honning, mens de som ønsker å unngå alt som kommer fra dyr kalles veganere.

Noen velger dette kostholdet av religiøse årsaker, noen på grunn av miljøet, noen av helsemessige grunner, noen av økonomiske eller ressursmessige grunner og noen av moralske.

– Uansett bakgrunn for valget er det hyggelig å kunne servere noe som smaker så godt at alle kan spise det samme måltidet, uten å savne noe, mener Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Gode jule retter uten kjøtt

Opplysningskontoret for frukt og grønt har plukket frem noen av sine beste retter helt uten kjøtt, som både smaker godt og kan nytes av alle rundt bordet:

Innbakt nøttestek tar litt tid å lage, men farsen kan lages i god tid og evt. fryses dersom det skulle være aktuelt. Den kan også stekes i form uten butterdeig eller stedes som burgere. Server gjerne med julens tilbehør, for eksempel rødkål eller rosenkål og poteter, eller bare med en frisk grønn salat.

Vegisterkaker er et godt alternativ til medisterkaker. De er laget av blomkål og sellerirot, og krydret med julens krydder, for å få frem julestemningen. Prøv dem – de smaker nydelig for alle, og kan brukes sammen med surkål, poteter og bruk saus, akkurat som du ville.

Grønne tips til juledagsbordet kan være potetlefser med pesto og bakte grønnsaker, ovnsbakt tortilla etter tomatbruschetta.

Alle disse deilige oppskriftene og flere hundre til der frukt, bær og grønnsaker spiller hovedrollen finner du på www.frukt.no.

tabola

No posts to display